mojprzepisna.pl | Babka na oleju z lukrem z kiwi
Dziś mam dla Was przepis na Wielkanocny wypiek. Jest to wilgotna Babka ucierana na oleju. Babka jest o tyle ciekawa, że ma fajny lukier zrobiony na bazie kiwi. Zachęcam do zrobienia, ponieważ jest bardzo smaczna, długo utrzymuje świeżość i jest prosta w wykonaniu. Inspiracja Moje Wypieki.
Korzystając z okazji chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia Zdrowych Świąt Wielkiejnocy. Aby słodkie wypieki umilały czas przy wspólnie spędzanych chwilach w gronie rodziny i przyjaciół.
Składniki na formę 2 litrową:
- 5 jajek (rozmiar M) lub 4 rozmiar L
- 1/4 szklanki cukru (lub więcej np. 3/4 szklanki)
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- skórka otarta z cytryny i pomarańczy
- 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy ewentualnie olejek pomarańczowy/cytrynowy lub waniliowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Formę do babki wysmarować tłuszczem obsypać bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 st.
Do miski przesiać mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier, ubijać do momentu, aż masa zwiększy trzykrotnie objętość, a cukier zostanie całkowicie rozpuszczony. Cały czas ubijając powoli stróżką wlewać olej. Następnie dodać ekstrakt z pomarańczy oraz skórkę z owoców. Dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać rózgą, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy. Piec około 40 min, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Polać lukrem.
Składniki na lukier:
- 1 małe kiwi (do lukru)
- 2-3 kiwi do dekoracji
- 1 szklanka cukru pudru lub więcej, tak aby lukier miał gęstość śmietany 18%
Kiwi obrać, umieścić w wysokim naczyniu, zmielić na mus, dodać cukier, zmielić, na gładki lukier. Polać babkę, udekorować kiwi. Babkę przechowywać w lodówce. Smaczna również na 3 dzień.
Smacznego!