mojprzepisna.pl | Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka
Propozycja dla tych co lubią sobie pochrupać do kawki jakieś małe co nie co. Moje ciasteczka nie tylko zaspokoją potrzebę na coś słodkiego, ale również są bogate w błonnik. Dzięki temu, że są nafaszerowane orzechami, żurawiną i daktylami, dłużej czujemy się najedzeni. Inspiracja Moje Wypieki.
Składniki na 14 ciasteczek o grubości około 1 cm i średnicy 6 cm:
- 160 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
- 70 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko lub 2 żółtka
- 2 łyżki miodu
- 80 g żurawiny suszonej
- 100 g migdałów obranych ze skórki lub innych orzechów
- 4 duże daktyle lub 8 małych
Piekarnik nagrzać do 180 st. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, zmielić, dość drobno, tak aby dało się formować ciastka. Łyżką nabierać ciasta i formować kulkę wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15 min w 180 st.
Smacznego!