Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka

mojprzepisna.pl | Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka

Propozycja dla tych co lubią sobie pochrupać do kawki jakieś małe co nie co. Moje ciasteczka nie tylko zaspokoją potrzebę na coś słodkiego, ale również są bogate w błonnik. Dzięki temu, że są nafaszerowane orzechami, żurawiną i daktylami, dłużej czujemy się najedzeni. Inspiracja Moje Wypieki.

Składniki na 14 ciasteczek o grubości około 1 cm i średnicy 6 cm:

  • 160 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
  • 70 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko lub 2 żółtka
  • 2 łyżki miodu
  • 80 g żurawiny suszonej
  • 100 g migdałów obranych ze skórki lub innych orzechów
  • 4 duże daktyle lub 8 małych

Piekarnik nagrzać do 180 st. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, zmielić, dość drobno, tak aby dało się formować ciastka. Łyżką nabierać ciasta i formować kulkę wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15 min w 180 st.

Smacznego!

Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka
Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka
Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka
Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka
Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka
Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka