mojprzepisna.pl | Bananowe Pancakes
Niby proste placki, niby nic takiego, mąka, banany, jajka i mleko, a takie pyszne. Zdecydowanie mój „numero uno” wśród śniadań dla dzieci i nastolatków. Inspiracja Moje Wypieki, z drobnymi zmianami (zrezygnowałam ze wszelkiego cukru, ponieważ banany były słodkie).
Składniki na 15-20 placków o średnicy 15 cm:
- 4 banany (po obraniu około 400 g)
- 2 szklanki mąki
- 2 i 1/2 szklanki maślanki lub kefiru lub mleka (ja miałam tylko mleko)
- 2 jajka rozmiar L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju lub 20 g roztopionego masła
- 4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, ja nie dodawałam)
- 4 łyżeczki syropu klonowego (opcjonalnie, ja nie dodawałam)
Banany umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki (2-3 mm). Do mleka dodać jajka, olej, syropu klonowego rozbełtać, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać, tylko do połączenia, dodać banany. Wymieszać.
Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać, popryskać odrobiną oleju lub posmarować pędzelkiem zwilżonym olejem , wylewać niecałe 100 ml ciasta (u mnie 80-90 ml), piec na średniej mocy palnika (u mnie 4 na 9, na największym palniku) na jasno złoty kolor. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza na powierzchni placka, przewracać na drugą stronę. Smażyć niecałą minutę z każdej strony.
Podawać jeszcze ciepłe, można posypać cukrem pudrem lub miodem czy syropem klonowym ze świeżymy owocami.
Smacznego!