Bananowe Pancakes

mojprzepisna.pl | Bananowe Pancakes

Niby proste placki, niby nic takiego, mąka, banany, jajka i mleko, a takie pyszne. Zdecydowanie mój „numero uno” wśród śniadań dla dzieci i nastolatków. Inspiracja Moje Wypieki, z drobnymi zmianami (zrezygnowałam ze wszelkiego cukru, ponieważ banany były słodkie).

Składniki na 15-20 placków o średnicy 15 cm:

  • 4 banany (po obraniu około 400 g)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 i 1/2 szklanki maślanki lub kefiru lub mleka (ja miałam tylko mleko)
  • 2 jajka rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju lub 20 g roztopionego masła
  • 4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, ja nie dodawałam)
  • 4 łyżeczki syropu klonowego (opcjonalnie, ja nie dodawałam)

Banany umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki (2-3 mm). Do mleka dodać jajka, olej, syropu klonowego rozbełtać, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać, tylko do połączenia, dodać banany. Wymieszać.

Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać, popryskać odrobiną oleju lub posmarować pędzelkiem zwilżonym olejem , wylewać niecałe 100 ml ciasta (u mnie 80-90 ml), piec na średniej mocy palnika (u mnie 4 na 9, na największym palniku) na jasno złoty kolor. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza na powierzchni placka, przewracać na drugą stronę. Smażyć niecałą minutę z każdej strony.

Podawać jeszcze ciepłe, można posypać cukrem pudrem lub miodem czy syropem klonowym ze świeżymy owocami.

Smacznego!

Bananowe Pancakes
Bananowe Pancakes
Bananowe Pancakes
Bananowe Pancakes

Bananowe Pancakes
Bananowe Pancakes


Pancake Day