mojprzepisna.pl | Batony energetyczne
Batoniki jakie zrobiłam specjalnie na rajd rowerowy, dla pokrzepienia małych i dużych uczestników. Są dość słodkie, pełne suszonych owoców, orzechów i płatków owsianych. Ładnie się prezentują, są podzielne, idealne przed wysiłkiem lub dla dzieci jako deserek do przedszkola/szkoły.
Inspiracja: Mama Alergika Gotuje
Składniki na formę 28 na 18 cm:
- 200 g płatków owsianych drobnych (u mnie błyskawiczne)
- 10 szt suszonych moreli (drobno pokrojonych)
- 100 g mieszanki studenckiej (orzechów i bakalii)
- 60 g ziaren słonecznika
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 75 g syropu z Agawy lub miodu lub innego syropu słodzącego u mnie melasa z buraka cukrowego plus odrobina na posmarowanie
- 75 ml/g płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego lub masła klarowanego lub oliwy
- 150 ml letniej wody
Formę do pieczenie wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem lub 170 st. bez termoobiegu.
Wszystkie składniki oprócz wody wyspać/przelać do miski, dokładnie wymieszać, dodać wodę, wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia, wgnieść w dno. Wyrównać. Posmarować cienką warstwą melasy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30-35 min. Wyjąć całkowicie wystudzić, schować do lodówki na kilka godziny. Pokroić.
Smacznego!



