Batony energetyczne

mojprzepisna.pl | Batony energetyczne

Batoniki jakie zrobiłam specjalnie na rajd rowerowy, dla pokrzepienia małych i dużych uczestników. Są dość słodkie, pełne suszonych owoców, orzechów i płatków owsianych. Ładnie się prezentują, są podzielne, idealne przed wysiłkiem lub dla dzieci jako deserek do przedszkola/szkoły.

Inspiracja: Mama Alergika Gotuje

Składniki na formę 28 na 18 cm:

  • 200 g płatków owsianych drobnych (u mnie błyskawiczne)
  • 10 szt suszonych moreli (drobno pokrojonych)
  • 100 g mieszanki studenckiej (orzechów i bakalii)
  • 60 g ziaren słonecznika
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 75 g syropu z Agawy lub miodu lub innego syropu słodzącego u mnie melasa z buraka cukrowego plus odrobina na posmarowanie
  • 75 ml/g płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego lub masła klarowanego lub oliwy
  • 150 ml letniej wody

Formę do pieczenie wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem lub 170 st. bez termoobiegu.

Wszystkie składniki oprócz wody wyspać/przelać do miski, dokładnie wymieszać, dodać wodę, wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia, wgnieść w dno. Wyrównać. Posmarować cienką warstwą melasy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30-35 min. Wyjąć całkowicie wystudzić, schować do lodówki na kilka godziny. Pokroić.

Smacznego!

Batony energetyczne
Batony energetyczne
Batony energetyczne
Batony energetyczne
Batony energetyczne
Batony energetyczne
Batony energetyczne
Batony energetyczne