Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa

mojprzepisna.pl | Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa

Wiele prób i wiele ciast wyrzuconych do kosza, zanim powstał ten oto przepis. Dzięki pomocy Pani Zosi z grupy Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta (FB) udało się stworzyć ciasto bezglutenowe, idealne. Wilgotne, nie kruszące się, aksamitne i oczywiście bez glutenu. Z dodatkiem dżemu.

Ciasto składa się z dwóch ciast, ciemnego – kakaowo-piernikowego oraz jasnego – pomarańczowego. Możecie oczywiście zrobić tylko kakaowe lub tylko pomarańczowe. Wykonanie jest identyczne, tylko w przypadku pierwszego dodaje się kakao i przyprawę do piernika, a w przypadku drugiego więcej mąki.

Składniki na ciasto ciemne:

  • 1 szklanka mąki (u mnie po 1/3 szklanki mąki ryżowej, ziemniaczanej, jaglanej)
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez glutenu) lub 1 łyżeczka cynamonu oraz po 1/4 łyżeczki utartych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, ziela angielskiego, kardamonu,
  • 120 gr masła
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 230 gr dżemu śliwkowego lub truskawkowego lub innego najlepiej rzadkiego (lejącego się)
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie owsiane) (jeżeli dżem jest gęsty że łyżka stoi, wówczas mleka dać o jedną lub dwie łyżki więcej)

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Do miski wsypać mąki, sodę, przyprawę do piernika dokładnie wymieszać, przesiać, odłożyć.

Piekarnik nagrzać do 170 st.

W misie miksera umieścić miękkie masło, cukier, utrzeć na jasny krem. Mikser ustawić na niskie obroty, dodać jedno jajko, zmiksować, dodać drugie jajko, zmiksować. Miksując na bardzo małych obrotach dodawać na przemian łyżkę mąki, łyżkę dżemu, aż skończy się dżem, następnie łyżkę mąki, łyżkę mleka, aż skończy się mleko i mąka. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-35 min, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, potrzymać w formie 30 min, wyjąć z formy całkowicie ostudzić na kratce. Ciasto przekroić na plastry grubości wysokości foremki, z plastrów wykrawać kształty. U mnie foremka w kształcie serduszka, coś takiego, tylko że wyższa bo ma 10 cm.

Składniki ciasto jasne:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki (u mnie po 1/3 +1 łyżka szklanki mąki ryżowej, ziemniaczanej, jaglanej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 gr masła
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 230 gr dżemu pomarańczowego najlepiej rzadkiego (lejącego się)
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie owsiane) (jeżeli dżem jest gęsty że łyżka stoi, wówczas mleka dać o jedną lub dwie łyżki więcej)

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Do miski wsypać mąki, sodę, dokładnie wymieszać, przesiać, odłożyć.

Piekarnik nagrzać do 170 st.

W misie miksera umieścić miękkie masło, cukier, utrzeć na jasny krem. Mikser ustawić na niskie obroty, dodać jedno jajko, zmiksować, dodać drugie jajko, zmiksować. Miksując na bardzo małych obrotach dodawać na przemian łyżkę mąki, łyżkę dżemu, aż skończy się dżem, następnie łyżkę mąki, łyżkę mleka, aż skończy się mleko i mąka.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać 1/3 ciasta, rozsmarować po dnie. Włożyć wycięte ciasto ciemne, zalać resztą jasnego ciasta. Na górę ciasta jasnego pokruszyć pozostałości ciasta ciemnego. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min. Ciasto wyjąć, potrzymać w formie 30 min, wyjąć z formy całkowicie ostudzić na kratce. Polać polewą czekoladową (u mnie bez polewy).

Smacznego!

Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa
Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa
Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa
Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa
Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa
Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa
Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa
Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa