mojprzepisna.pl | Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami
Kolejna propozycja na śniadanie, nieco zdrowsze niż zwykle. Placuszki bez cukru, z musem owocowym, wegańskie i bezglutenowe. Inspiracja blog Olgi Smile.
Składniki na 4 patelnie placków:
- 250 g musu owocowego lub rozgniecionych bananów
- 250 g mleka roślinnego (ewentualne 1 lub 2 łyżki wody)
- 4 jabłka (650 g) Szara Reneta
- 100 g mąki z ciecierzycy, 100 g mąki jaglanej, 50 g mąki ryżowej, 110 g mąki gryczanej, 40 g skrobi ziemniaczanej (lub 400 g maki pszennej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce wymieszać mus owocowy i mleko. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda. Pokroić na ósemki. Wymieszać z ciastem. Odstawić na 10 min, ciasto ma mieć konsystencję kwaśniej śmietany, jeżeli tak nie jest, dodać łyżkę wody. Wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, z obu stron na złoty kolor pod przykryciem. Podawać z frużeliną wiśniową, cukrem pudrem lub miodem czy syropem klonowym.
Smacznego!