mojprzepisna.pl | Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy
Serdecznie witam po krótkiej przerwie. Korzystając z okazji, chciałabym Wam życzyć dużo pomyślności w 2016 roku. Zdrowia, miłości i trochę czasu dla siebie :) np. żeby upiec ciasto ;) Dziękuję, że czytacie mój blog. Na początek roku coś zdrowszego. Chlebek bananowy, wegański i bezglutenowy, bez dodatku cukru. Inspiracja z Jadłonomii .
Składniki na keksówkę 20 cm na 10 cm:
- 1 szklanka zmielonych na mąkę migdałów (może być też półtora szklanki zwykłej mąki pszennej, wtedy już bez ryżowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki cukru brązowego (ja nie dodawałam)
- 1/3 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
- 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody
- 300 g bardzo słodkich – dojrzałych bananów (u mnie 3 szt)
- 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szklanki orzechów, reszta to pestki dyni i słonecznika, polecam też rodzynki)
Piekarnik nagrzać do 180 st, grzałka góra-dół, bez termoobiegu.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
W miseczce wymieszać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sól.
W misie malaksera umieścić banany, mleko, olej, cukier, zmielić na gładką, płynną masę (można też rozgnieść banany widelcem i dodać resztę składników,wymieszać). Dodać mąkę, wymieszać dokładnie, do połączenia, ja nadal do tego używam malaksera. Dodać bakalie, wymieszać.
Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45-50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce w formie. Pokroić w plastry, podawać z dżemem lub masłem orzechowym.
Smacznego!

