Borówkowy sernik na zimno

mojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno

Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który możecie wykorzystać do wielu drobnych owoców np. malin, porzeczek, truskawek, jagód. Sernik jest bardzo smaczny, kremowy ale jednocześnie puszysty, borówki idealnie się tu sprawdzają.

Składniki na tortownicę 23 cm:

Składniki na spód:

  • 150 gr ciastek maślanych
  • 50 gr roztopionego masła

Składniki umieścić w misie malaksera i zmielić na mokry piasek, ewentualnie można rozkruszyć ciastka wałkiem czy tłuczkiem do mięsa (wówczas radzę ciasteczka przełożyć do grubego woreczka). Ciasteczkami należy równomiernie wyłożyć dno tortownicy, wyrównać następnie wcisnąć w dno tortownicy.

Składniki na masę serową:

  • 500 gr sera trzykrotnie zmielonego schłodzonego (u mnie w wiaderku z Piątnicy)
  • 200 ml śmietany 30% schłodzonej
  • 250 gr borówek amerykańskich lub jagód
  • 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody
  • 1/4 – 1/2 szklanki cukru drobnego (u nas 1/4)
  • 2 galaretki zielone rozpuszczone w 500 ml wrzątku, ostudzone i schłodzone
  • owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona

W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera). W drugiej misie ubić śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Żelatynę delikatnie podgrzać np. w mikrofalówce, tak aby stała się płynna, do żelatyny dodać dwie łyżeczki masy serowej wymieszać, następnie powoli wlewać żelatynę do masy serowej, dokładnie wymieszać szpatułką. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na 3-5 godzin do całkowitego stężenia. Następnie po tym czasie, na serniku poukładać owoce. Ja najpierw na samym brzegu sernika ułożyłam borówki, następnie śliwki (2-3 z każdego koloru) pokroiłam na 10 półksiężyców, ułożyłam, na masie serowej jasne następnie ciemne, następnie borówki, połówki winogron, śliwki i na środeczku winogrono. Wszystkie owoce należy lekko wcisnąć w masę serową. Gdy galaretka zaczyna lekko tężeć (osadzać się na ściankach naczynia, w którym tężeje) należy ją delikatnie wylać na masę serową. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Schłodzić, wyłożyć na paterę, swoją drogą, naprawdę bardzo duży wybór pater znajdziecie w sklepie internetowym Witek’s na stronie http://witeks.pl/ . Sernik przechowywać w lodówce pod kloszem.

Smacznego!

Borówkowy sernik na zimno
Borówkowy sernik na zimno
Borówkowy sernik na zimno
Borówkowy sernik na zimno
Borówkowy sernik na zimno
Borówkowy sernik na zimno
Borówkowy sernik na zimno
Borówkowy sernik na zimno
Borówkowy sernik na zimno
Borówkowy sernik na zimno