mojprzepisna.pl | Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń
Coś co lubimy z mężem robić najbardziej – naleweczki. Szczególnie mój mąż para się w przerabianiu wszelkiego rodzaju „owoców” na nalewki. Były już pigwy, jarzębiny, tarniny, wiśnie a nawet orzechy laskowe :) Czasem nalewki robimy na prawdziwym bimbrze Bełchatowskim, mają moc ale są bardzo, bardzo smaczne, polecam.
Składniki na około 2 litry
- 2 kg bardzo słodkich owoców
- 1 kg cukru
- 1/2 litra wódki
- 1/2 litra spirytusu
Owoce umyć, wydrążyć, osuszyć. Wsypać do słoja, zasypać cukrem, szczelnie zamknąć, odstawić w nasłonecznione miejsce na 2-3 dni, od czasu do czasu wstrząsnąć słojem, żeby cukier się rozpuścił. Brzoskwinie powinny puścić dużo soku. Po tym czasie wlać alkohol. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Po 2 miesiącach owoce odcedzić, zużyć do ciasta :). Alkohol na gazie przelać do butelek, szczelnie zakręcić. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Gotowe po 5-6 miesiącach leżakowania.
Smacznego!