Buraczki na zimę

mojprzepisna.pl | Buraczki na zimę

Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory.

Składniki na 17 szt. 400 ml słoików:

  • 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli

Buraki umyć, wyłożyć na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jak na blaszce jest jedna warstwa buraków, ja potrzebowałam 3 blaszek, aby zmieścić 10 kg surowych buraków. Buraki piec do miękkości w 180 przez około 90 min. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, większe będą piec się 90 min, a mniejsze około 60 min.

Buraki lekko przestudzić, jeszcze ciepłe obrać ze skórki, odkroić ogonki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do tarcia. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier, ocet i sól, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Jeżeli buraczki będą za mdłe zwiększyć ilość cukru, octu i soli. Ja miałam pyszne, słodziutkie i aromatyczne buraczki, odmiana podłużna, dlatego tak mało musiałam doprawiać.

Buraczki przekładać do wyszorowanych i wyparzonych słoików. Do dużego garnka na dno położyć ściereczkę, na to postawić słoiki, tak aby się nie stykały ze sobą, nalać wody do 3/4 wysokości słoika, o temperaturze zbliżonej do temperatury buraczków. Gotować na wolnym ogniu 20 min od zagotowania wody, można pod przykryciem. Gorące słoiki wyjąć, podkręcać, jeżeli jest taka konieczność, odwrócić do góry dnem, przykryć kocem, odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie przenieść w chłodniejsze, ciemne miejsce.

Smacznego!

Buraczki na zimę
Buraczki na zimę
Buraczki na zimę
Buraczki na zimę