Chleb razowy 100%, na zakwasie

Jako że, od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką zakawasu, który zrobiłam samodzielnie, we własnej kuchni, na własnym blacie ;). À propos kuchni, jeżeli szukacie firmy, która robi meble pod wymiar, może zainteresuje Was firma Indeco http://www.indecotrojmiasto.pl/, która oferuje bardzo szeroki wachlarz usług meblarskich, w tym wykonywanie mebli kuchennych, dopasowanych do twojej kuchni. W najbliższym czasie możecie spodziewać się kilku przepisów na chleb na zakwasie. Dziś przepis na chleb najprostszy, razowy. Zrobiony z mąki żytniej razowej i chlebowej. Pyszny, wilgotny i fajną skórką.

Składniki na dwa małe bochenki:

  • 1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • 2 lub 3 łyżeczki soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany lub delikatnie gęściejsze, postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Może to potrwać kilka godzin. Przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką razową. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić piec  na 175 st. Piec 1 godzinę 15 min. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić, wyjąć z formy. Po całkowitym ostudzeniu kroić nożem z piłką.

Smacznego!

Chleb razowy 100%, na zakwasie
Chleb razowy 100%, na zakwasie
Chleb razowy 100%, na zakwasie
Chleb razowy 100%, na zakwasie