
mojprzepisna. pl | Chleb żytni na zakwasie
Dziś zapraszam na chlebek, upieczony wyłącznie z mąki żytniej. Do tej pory piekłam jedynie chleb pszenno-żytni lub pszenno-żytni z dodatkiem mąki gryczanej lub zupełnie bez mąki :), to jest mój pierwszy chlebek zrobiony jedynie z mąki żytniej. Jaki jest w smaku? Nam przypomina poczciwego razowca, jakiego jadło się będąc dzieckiem. Jest wilgotny, trochę jakby zakalcowaty. Ma świetną spieczoną skórkę. Dla nas ma bardzo dużą zaletę, można go przygotować wieczorem, w nocy wyrasta, a nad ranem się piecze i na śniadanko mamy świeżutki chlebek. Mi pozostaje tylko wyjęcie z piekarnika i zrobienie z niego kanapeczek. Dodatkową zaletą chleba jest to, że można go zrobić z zakwasu jaki odkładam robiąc chleb z powyższych dwóch pierwszych przepisów. Przepis na chleb pochodzi ze strony Moje wypieki.
[:Listonic]
Składniki na jeden bochenek 10 x 20 cm:
Składniki na mix żytni:
- 240 gr wrzątku
- 60 gr mąki żytniej nie razowej u mnie typ 720 z Polgreen
Wrzątek wlać do misy miksera. Do wrzątku dodać mąkę, dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę (max można odstawić na 24 godziny, wówczas przykryć folią spożywczą).
Składniki na chleb właściwy:
- 300 gr mixu wykonanego wczesniej
- 200 gr żytniego zakwasu
- 50 ml zimnej wody
- 300 gr mąki żytniej u mnie typ 720 (byle nie razowej)
- 1 łyżeczka soli
Do miski z mixem dodać mąkę, wodę, zakwas, sól, miksować w robocie hakiem do drożdżowego przez parę minut, w przypadku braku miksera, dokładnie wymieszać łyżką np. drewnianą. Przełożyć do foremki (u mnie silikonowa, więc niczym nie smarowałam) ale w przypadku zwykłej formy, wysmarować olejem, wysypać otrębami.
Przełożyć chleb, łyżkę zwilżyć wodą, wygładzić bochenek.
Odstawić do wyrośnięcia na minimum 5 godzin. Po tym czasie chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st. piec godzinę. Wyjąć chleb, odwrócić do góry nogami, popukać, jeżeli jest głuchy odgłos to znaczy że jest już upieczony. Chleb ostudzić na kratce. Jak jest całkiem ostudzony, można kroić.
Smacznego!

