mojprzepisna.pl | Chłodnik z miętową nutą
Stragany pękają w szwach od botwinek, rzodkieweczek, szczypiorków i koperków dodajcie jeszcze do tego świeżego ogóreczka, kilka listków mięty i powstanie Wam całkiem fajna zupa na upalne dni. Chłodnik. Mój chłodnik jest wzbogacony smakiem mięty, myślę że świetnie się dogadują. Polecam
Składniki na garnek o pojemności 2-3 litry:
- 1 pęczek botwinki
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 8 małych ogórków gruntowych
- 1 litr kefiru
- 250 gr mascarpone (opcjonalnie)
- 20 listków mięty (opcjonalnie)
- sól do smaku
Buraczki, botwinkę drobno pokroić, zalać zimną wodą, tylko do przykrycia, gotować na małym ogniu, tylko do momentu aż buraczki będą miękkie. Schłodzić. Rzodkiewkę i ogórek pokroić w kostkę, szczypiorek i koperek drobno posiekać, miętę porwać. Kefir dokładnie wymieszać z mascarpone. Warzywa i kefir dodać do botwinki. Wszystko wymieszać, doprawić solą. Chłodnik najlepiej smakuje następnego dnia, jak się „przegryzie”. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!