mojprzepisna.pl | Choinki z muffinek piernikowych
Dziś mam dla Was przepis, który fajnie sprawdzi się jako ciasto na ostatnią chwilę, na święta, na imprezę. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki. Muffinki są bardzo smaczne, lekko aromatyczne, puszyste i wypełnione jabłkami, polane pyszną gorzką czekoladą, która dostałam od firmy Terravita. Piekłam je w silikonowej formie w kształcie choinek, zakupionej kilka lat temu w Duka. Serdecznie polecam te muffinki, tym bardziej, że są na mące razowej, więc z dużą zawartością błonnika.
Składniki na 18 małych muffinek lub 12 standardowych:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka przyprawy do piernika (następnym razem dam więcej)
- 1/4 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam 2 łyżki)
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub 3 łyżki (45 g) roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka (u mnie sojowe)
- 3-4 małe jabłka Szara Reneta lub Antonówka, obrane i pokrojone w drobną kostkę (5 mm na 5 mm)
Do dekoracji:
- 100 g czekolady gorzkiej
- posypka cukrowa
Piekarnik nagrzać do 190 st. (pieczenia góra-dół) lub do 175 st. pieczenie z termoobiegiem.
Formę do muffinek wysmarować olejem wysypać otrębami lub po prostu wyścielić papilotkami.
W miseczce wymieszać suche składniki tj. mąki, cukier, proszek, sodę, sól, przyprawę.
Do dużej miski wbić jajko, rozmieszać z olejem, dodać mleko, wymieszać rózga. Dodać suche składniki, wymieszać, dodać jabłka, wymieszać. Przelać do foremek napełniając je do 3/4 wysokości.
Piec 17-20 min w rozgrzanym piekarniku (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie, na kratce. Wyjąć z formy, dekorować czekoladą i cukrowymi posypkami.
Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, maczać muffinki z jednej strony w czekoladzie, dekorować posypkami.
Smacznego!