mojprzepisna.pl | Ciasto bez cukru, z owocami
Dla tych co ograniczają zawartość cukru w diecie to ciasto przypadnie do gustu, albowiem jest całkowicie bez cukru. Wyszło przez przypadek bo po prostu zapomniałam go dodać, ale o dziwo było smaczne! Polecam wykorzystać przepis z bardzo słodkimi owocami, dojrzałe brzoskwinie idealnie się tu sprawdzą. Ciasto wykonałam przy użyciu widelca :).
Składniki na formę 18 x 23 cm:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka ryżu/prosa/amarantusa preparowanego lub ekspandowanego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów
- 2 jajka
- 1 szklanka kefiru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 10 słodkich śliwek i 3 dojrzałe brzoskwinie ufo lub 3-4 duże i słodkie brzoskwinie, umyte, osuszone i wypestkowane.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Mąkę, sodę i proszek wymieszać przesiać odłożyć.
W misce jajka roztrzepać z olejem, dodać kefir wymieszać, dodać mąkę, wiórki, ryż, wymieszać, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać, na wierzch poukładać owoce, skórką do dołu, piec 30-40 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystudzenia. Można posypać cukrem pudrem, jeżeli okaże się mało słodkie.
Smacznego!