Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem

mojprzepisna.pl | Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem

Pogoda istnie sernikowa, w domu sporo sernikożerców, więc zapraszam na kolejny sernik. Tym razem połączony z ciastem Murzynek, czyli klasycznym ciastem czekoladowym. Fajne ciasto, dość szybko się robi, chłopakom bardzo smakowało, nie za słodkie, z błyszczącą polewą. Zapraszam:) Inspiracja Moje Wypieki.

Składniki na formę 30 na 25 cm:

Składniki na warstwę serową:

  • 1 kg twarogu podwójnie mielonego (u mnie z wiaderka Piątnica)
  • 5 jajek rozmiar L
  • 1/4 szklanki cukru lub wedle uznania
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżki maki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g roztopionego masła

Białka oddzielić od żółtek. Białka odłożyć. Ser, żółtka, cukier, mąki, wanilię, masło, zmiksować tylko do połączenia.

Składniki na warstwę czekoladową:

  • 100 ml oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki cukru lub więcej do smaku
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka rozmiar L

Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Olej, mleko, kakao, cukier, czekoladę, podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Ostudzić do temperatury pokojowej.

W misce wymieszać mąkę z sodą, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do mieszanki czekoladowej, białka odłożyć do pozostałych białek. Do mieszanki czekoladowej dodać mąkę, delikatnie wymieszać tylko do połączenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.

Białka ubić na sztywno, podzielić na dwie części, jedną część delikatnie wmieszać do masy serowej, drugą część delikatnie wmieszać do mieszanki czekoladowej.

Na dno formy wyłożyć część ciasta czekoladowego, na to łyżkę wyłożyć masę serową, tworząc kleksy,  następnie znów wyłożyć masę czekoladową. Ciasto wstawić do piekarnika, piec 45 min, do suchego patyczka. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić do lodówki.

Przed podaniem przygotować polewę:

  • 150 ml śmietany 30%
  • 50 g czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody do namoczenia żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru

W małej miseczce umieścić wodę i żelatynę. Pozostawić na 10 min do napęcznienia. Następnie podgrzać, tak aby żelatyna się roztopiła.

Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2-3 minuty następnie wymieszać do połączenia. Dodać kakao, cukier, wymieszać, dodać żelatynę. Wymieszać. Postawić aby lekko stężała. Wylać na schłodzony sernik.

Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem
Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem
Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem
Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem
Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem
Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem