Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia 

Mojprzepisna.pl | Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia

Po krótkiej przerwie zapraszam na ciasto mega słodkie, chyba najsłodsze ciasto na blogu. Bardzo proste i szybkie, można przygotować na godzinę przed imprezą, jednak najlepiej smakuje mocno schłodzone. Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia, to będzie mały hit tej jesieni. Przepis na dużą, rodzinną blachę.

Składniki na blachę 37 x 25:

  • 700 g herbatniki typu Petit beurre lub krakersy (u mnie herbatniki pełnoziarniste i kakaowe z Biedronki)
  • 1-1,5 puszki masy kajmakowej ok 400-600 g
  • 200 g orzechów włoskich
  • 3 szklanki mleka
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy (16 g) lub łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1-4 szklanki cukru (następnym razem nie będę dodawać, bo masa kajmakowa daje dużo słodyczy)
  • 200 g pestek dyni

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Orzechy drobno posiekać lub przełożyć do worka strunowego i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Warstwę herbatników posmarować połową masy kajmakowej, posypać orzechami, przykryć drugą warstwa. Ugotować budyń. W garnuszku zagotować 2 szklanki mleka, dodać masło, cukry, ewentualnie ekstrakt. Pozostałe mleko blenderem zmielić z mąkami i jajkami. Na gotujące się mleko powoli wlewać mieszankę z mąkami, mieszać drewnianą łyżką, zagotować, pogotować jeszcze 2 minuty.

Gorący budyń wylać na herbatniki, ułożyć kolejną warstwę herbatników, wyłożyć pozostałą masę kajmakową. Wyrównać. Pestki dyni zezłocić na suchej teflonowej patelni. Posypać pestkami. Można podawać od razu lub wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia
Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia
Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia
Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia