mojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką
Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy, więc chciałam wypróbować coś nowego. To ciasto chciałam już upiec dawno, ale ciągle nie było okazji, a rabarbar w zamrażarce czekał i czekał. W końcu się zmobilizowałam i oto jest. Przepyszne, powtarzam przepyszne kruche ciasto, warstwa rabarbarowo-jabłkowa zanurzona w lekko kokosowym budyniu, na to pianka. Czego można chcieć więcej? Wiem, że ciasto nie wygląda oszałamiająco w moim wydaniu, (obiecuje zmienić zdjęcie jak tylko upiekę je jeszcze raz), ale za to ciasto jest genialne w swojej prostocie wykonania, lekko kwaśne, kruchutkie, czyli takie jak lubimy najbardziej :). Pozycja obowiązkowa w sezonie rabarbarowym. Inspiracja Moje wypieki. Jeżeli zwykłe masło zastąpicie masłem klarowanym lub dobrej jakości margaryną (Palma z Kruszwicy), a budyń zrobicie na bazie mleka kokosowego, wówczas ciasto będzie odpowiednie dla osób nietolerujących mleka zwierzęcego i produktów pochodnych.
[:Listonic]
Składniki na dużą blachę 38 cm na 25 cm ale radzę robić w mniejszej, bo wyszło mi bardzo niskie, optymalna wielkość blachy to 33 cm na 23 cm:
Ciasto kruche:
- 320 gr mąki pszennej (1 + 2/3 szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650)
- 150 gr masła zimnego
- 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki)
Warstwa owocowa:
- 550 gr rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki (może być mrożony, ale warto rozmrozić na sitku, lepiej się wtedy wymiesza z budyniem)
- 300 gr jabłka (u mnie jedno duże kwaśne Boskop może być też Szara Reneta) lub jagody mogą być zamrożone
- 50 gr mąki pszennej
- 130 gr cukru kryształ (3/4 szklanki) tu zależy od rabarbaru, jeżeli kwaśny to cukru więcej np. 200 gr (1 szklanka)
- 100 gr dżemu z owoców leśnych (niekoniecznie)
- 6 żółtek
- 400 gr mleczko kokosowe ew. 1 szklanka śmietany 30%
Masa piankowa:
- 6 białek
- 130 gr cukru drobnego (3/4 szklanki)
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotować ciasto kruche, w tym celu wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, „pokroić nożem” a później rozetrzeć między palcami, ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Trzeba działać szybko, bo kruche nie lubi ciepła. Można też wszystkie składniki wsypać do malaksera i posiekać końcówką z ostrzami.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, wysypać mąką (ja używałam maty teflonowej, której nie trzeba smarować masłem, ani wysypywać mąką) wysypać ciasto, ugnieść ręką bądź małym słoikiem. Ciasto można wstawić do zamrażarki czy lodówki np. na 30 min. dzięki temu mniej popęka (ja nie wstawiałam).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10-15 min do lekkiego zarumienienia. Ciasto może lekko popękać ale to normalne. Ciasto wyjąć z piekarnika, piekarnika nie wyłączyć tylko ustawić na 180 st.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie, ok 2 mm plasterki.
W dużej misce wlać żółtka, rozbełtać, dodać mleczko kokosowe (całą puszkę), dodać cukier i mąkę, dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Dodać rabarbar, dodać jabłka, dodać dżem, wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Piec 1 godzinę lub 1,5 godziny w 180 st.
15 -20 min przed końcem pieczenia zacząć ubijać białka.
Do miski wlać białka, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo! Jak już cały cukier się rozpuści dodać sok z cytryny, krótko zmiksować.
Na upieczone owoce wyłożyć ubite białka, najlepiej lekko zwilżoną w wodzie szpatułką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec około 10-15 min, do zarumienienia pianki. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Ciasto kroić dopiero do całkowitym ostudzeniu, inaczej masa owocowa może wypłynąć, ciasta nie trzeba przechowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego!