Ciasto marchewkowe z kremem serowym

mojprzepisna.pl | Ciasto marchewkowe z kremem serowym

Przepis jest ze strony Moje Wypieki, starałam się nic nie zmieniać, aby jak najbardziej zbliżyć się od ideału, nie mogłam się jednak opanować i zmniejszyłam ilość cukru w cieście i w kremie. Efekt, mój mąż zachwycony, on lubi ciasta z kremem, dla mnie ciasto odrobinkę za suche, chyba następnym razem dam więcej marchewki.

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/4 lub 1/2 szklanki cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki goździków, utłuczonych w moździerzu lub zmielonych w młynku (6 szt.)
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego, utłuczonego w moździerzu lub zmielonego w młynku (5 szt.)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 5 plastrów ananasa z puszki lub 1/2 szklanki świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę max 5 na 5 mm.
  • 1 szklanka  orzechów włoskich, pokrojonych w kostkę 5 na 5 mm
  • 1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.

Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć, ananasa pokroić, orzechy pokroić.

Goździki i ziele zmielić.

W dużej misce wymieszać rózgą jajka i olej. W drugiej małej misce wymieszać mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, następnie dodać marchewkę, ananasa i orzechy, wymieszać. Przelać do formy, ciasto rozłożyć na boki, zostawiając w środku wgłębienie, bo inaczej urośnie z górką. Piec 45 min, do suchego patyczka, w nagrzanym do 175 st. piekarniku. Wystudzić całkowicie w formie, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy, ciasto przekroić na pół.

Składniki na krem:

  • 100 gr masła w temperaturze pokojowej
  • 300 gr sera kanapkowego (u mnie z Biedronki) w temperaturze pokojowej
  • 1/4 lub 1 szklanka cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 8 orzechów włoskich
  • cynamon

Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać stopniowo ser, w trzech turach. Pierwszy blat ciasta położyć na paterę czy talerz, rozsmarować połową kremu, wyłożyć drugi blat, wyłożyć resztę kremu. Udekorować orzechami, posypać cynamonem.

Smacznego!

Ciasto marchewkowe z kremem serowym
Ciasto marchewkowe z kremem serowym
Ciasto marchewkowe z kremem serowym
Ciasto marchewkowe z kremem serowym
Ciasto marchewkowe z kremem serowym
Ciasto marchewkowe z kremem serowym
Ciasto marchewkowe z kremem serowym
Ciasto marchewkowe z kremem serowym