mojprzepisna.pl | Ciasto Nutella dla dorosłych
Dziś upiekłam ciasto czekoladowe z orzechami, jako że pogoda się robi jesienna, potrzebowaliśmy odrobiny czekolady żeby poprawić sobie nastój. Wy też tak macie???
Ciasto troszkę w smaku przypomina Nutellę tyle, że z dużą ilością alkoholu. Ciasto ma same zalety :-)
Nie ma w nim ani grama mąki, czyli jest bezglutenowe.
Nie ma w nim żadnych spulchniaczy, czyli idealne dla osób które miewają zgagę po zjedzeniu ciasta z proszkiem do pieczenia czy z sodą. Ciasto zawiera wartościowe orzechy laskowe. Ciasto jest wilgotne ale jednocześnie lekkie. Ciasto jest na samych białkach, więc jeżeli mamy do wykorzystania zapasy białek, to jest to idealne rozwiązanie. Ciasto można zrobić w wersji dla dzieci, wtedy wiśnie z nalewki można zastąpić wiśniami z kompotu, truskawkami z kompotu, lub innymi drobnymi owocami, odsączonymi wcześniej na sitku.
Inspiracja pochodzi ze strony moje wypieki.
[:Listonic]
Składniki na tortownice o średnicy 23 cm:
- 90 gr cukru
- 25 gr kakao
- 100 gr gorzkiej czekolady
- 100 ml wrzątku
- 50 gr masła
- 5 białek z dużych jaj
- 100 gr orzechów laskowych zmielonych na mąkę
- 1 łyżeczka cynamonu (ewentualnie)
- 250 gr odsączonych owoców z nalewki (u mnie wiśnie, mogą być też porzeczki)*
W garnuszku umieścić 60 gr cukru, czekoladę, wrzątek, masło, kakao, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zestawić z ognia, lekko przestudzić.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo pozostały cukier (30 gr). W ubitych jaj bardzo delikatnie wmieszać szpatułką zmielone orzechy, następnie bardzo delikatnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę, mieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie (samo dno), delikatnie wyłożyć na wierzch owoce.
Ciasto piec około 30 min (do suchego patyczka) w temp. ok 180 st.
Ciasto wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę, wystudzić, wyjąć z formy, podawać.
*jeżeli nie mamy owoców z nalewki wystarczy wymaganą ilość owoców (wydrążonych) zalać dzień wcześniej wódką, i zostawić pod przykryciem w lodówce.
Smacznego!