Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem

mojprzepisna.pl | Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem

Ciasto, które powstało pod wpływem chwili, chciałam się przekonać, co to dokładnie znaczy ubić całe jajka z cukrem i jaka ma być konsystencja. Teraz już wiem i dokładnie wam to wytłumaczę na przykładzie tego ciasta. A co do ciasta, to jest bardzo smaczne, sycące, a co najważniejsze ekspresowe w wykonaniu. Polecam!

Składniki na tortownicę 23 cm:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej ciemnej (jeżeli nie ma można użyć zwykłej pszennej lub pszennej razowej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 – 8 łyżek cukru trzcinowego
  • 500-600 gr owoców u mnie śliwki i gruszki

W misce wymieszać dwie mąki i proszek do pieczenia, przesiać.

Piekarnik nagrzać do 180 st.

Śliwki opłukać, pozbawić pestek, gruszki wydrążyć, pokroić w księżyce.

Do średniej wielkości garnka wlać około litr zimnej wody, zagotować, zmniejszyć gaz żeby woda lekko pyrkała. Na garnek postawić miskę, tak żeby miska całkowicie zakryła otwór w garnku. Jajka wbić do miski, dodać cukier, miksować na najwyższych obrotach mikser, tak żeby cukier się całkowicie rozpuścił i żeby mieszanka zgęstniała i podwoiła objętość. Jajka staną się jaśniejsze, będą gęste i będą przypominały ubite białka na biszkopt wymieszane z żółtkami.

Uwaga, woda nie może dotykać miski, bo jajka momentalnie się zetną.

Dodać olej, wymieszać, dodać przesiane składniki, delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia. Na wierzch ułożyć owoce.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 min do suchego patyczka.

Smacznego!

Ciasto orkiszowe ze śliwkami - czyli jak ubić jajka z cukrem
Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem
Ciasto orkiszowe ze śliwkami - czyli jak ubić jajka z cukrem
Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem
Ciasto orkiszowe ze śliwkami - czyli jak ubić jajka z cukrem
Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem
Ciasto orkiszowe ze śliwkami - czyli jak ubić jajka z cukrem
Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem