Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce

mojprzepisna.pl | Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce

Wilgotne, sycące ciasto z rabarbarem, nieprzesłodzone, w sam raz do kawki czy na piknik.

Składniki na blachę 25cmx35cm:

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 5 jajek rozmiar L
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 kg rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Formę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasny puch. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę z proszkiem wymieszać, przesiać, dodawać w 3 turach na przemian ze śmietaną. Ciasto przelać do formy, wyrównać, posypać równomiernie rabarbarem.
Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku 45-50 min, do suchego patyczka. Ostatnie 15 min piec po folią aluminiową, aby ciasto od góry się zbytnio nie przypaliło.

Całkowicie wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Pokroić, podawać, nie trzeba przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce
Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce
Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce
Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce