czekoladowy_tort_z_malinami

Czekoladowy tort z malinami

mojprzepisna.pl | Czekoladowy tort z malinami
Tort robiony jeszcze w lecie dla mojego męża z okazji imienin. Możecie go zrobić z owoców mrożonych tylko wcześniej rozmroźcie je na ręczniku papierowym tak aby odciekły z wody, mogą być też owoce z kompotu, wówczas też trzeba je delikatnie przełożyć na ręcznik papierowy żeby odciekły.

Tort jest nietypowy, bo zrobiony z dodatkiem majonezu. Nie jest to strasznie dziwne, bo przecież majonez składa się z oleju, żółtek/jajek. Ja użyłam majonezu dekoracyjnego Winiary ale możecie użyć majonezu domowego lub waszego ulubionego majonezu, nie może to być majonez light. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.

[:Listonic]

Składniki na tort o średnicy 20 cm:

Składniki na formę o średnicy 20 cm (4 blaty czekoladowe):

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki brązowego cukru (u mnie 1 szklanka)
  • 1 szklanka majonezu (prawdziwego, nie typu light)
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Ja użyłam podwójne espresso i do tego dolałam mleka, tak aby w sumie wyszła 1 szklanka płynu. Ale jeżeli nie macie ekspresu, we wrzącym mleku należy rozpuścić kawę rozpuszczalną. Płyn ostudzić.

Do wystudzonej kawy dodać majonez, wymieszać rózgą, dodać cukier, wymieszać rózgą.

Mąkę, sodę, kakao przesiać.

Do mieszanki kawy z cukrem i majonezem dodać przesiane składniki, wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników, nie dłużej. Ma powstać jednolita, gęsta masa.

Masę rozlać do dwóch tortownic wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia (samo dno).

Piec w temp. 160 st. z termoobiegiem, dwie blachy jednocześnie przez 30 min lub dłużej do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Jak całkowicie ostygną, przekroić na dwie części, powstaną 4 blaty.

Składniki na krem:

  • 330 ml śmietany 30 % (u mnie z Biedronki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 gr gorzkiej czekolady posiekanej na drobną kostkę
  • 400 gr malin

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej śmietany, wymieszać żeby nie było grudek, wmiksować to do ubitej śmietany, dodać kakao, czekoladę, zmiksować ,ale już bardzo krótko żeby masa się nie zważyła.

Wykonanie:

Pierwszy blat położyć na paterę, krem podzielić na 4 części, maliny podzielić na 4 części. Po kolei układać na paterze blat ciasta, krem, maliny, następnie kolejny blat, krem i maliny… itd. Tort przechowywać w lodówce. Można podawać natychmiast lub dnia następnego.

Smacznego!

czekoladowy_tort_z_malinami
czekoladowy_tort_z_malinami
czekoladowy_tort_z_malinami
czekoladowy_tort_z_malinami