mojprzepisna.pl | Delikatny tort musowy / Potrójnie czekoladowy tort musowy
Przepyszny, mało słodki, wręcz prawie wytrawny tort zrobiony głównie na bazie gorzkiej i białej czekolady oraz bitej śmietany. Spód pieczony jest bez dodatku mąki, więc ciasto może być dla osób na diecie bezglutenowej. Tort jest bardzo lubiany w mojej rodzinie, szczególnie brat i bratowa za nim przepadają i proszą abym go przygotowywała na specjalne okazje. Tort jest dla amatorów mniej słodkich wypieków, ostateczna słodycz ciasta zależy od zawartości kakao w gorzkiej czekoladzie (ja zawsze korzystam z czekolady/kuwertury z Lidla, firmy Fin Carre, zawartość 52%, * aktualnie korzystam z najlepszej belgijskiej czekolady Callebaut). Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym czekolada będzie bardziej gorzka i ciasto będzie mniej słodkie. Osobiście nie radziłbym używać czekolady z 70% czy większym udziałem kakao. Tort jest bardzo prosty do wykonania, może być zrobiony nawet przez osobę początkującą. Spód tortu warto przygotować dzień wcześniej. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.
[:Listonic]
Składniki na wysoką tortownicę 23 cm lub niższą 25-26
Składniki na czekoladowy spód:
- 85 gr masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 200 gr gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 1/4 szklanki cukru drobnego
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Gorzką czekoladę, masło, kawę rozpuścić w miseczce w kąpieli wodnej. Wymieszać rózgą. Odstawić, przestudzić, dodać żółtka, ekstrakt, wymieszać rózgą. Odstawić na blat, tak aby osiągnęła temperaturę pokojową, ma pozostać cały czas płynna.
W misce ubić białka, dodać szczyptę soli, ubić prawie na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, każda łyżka ma się całkowicie rozpuścić, przed dodaniem kolejnej.
Do czekolady dodać 1/3 ubitych białek, delikatnie wymieszać, dodać pozostałe białka, delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto przelać do formy, wyrównać.
Piec w 160 st. przez 23 min. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić. Nie zdejmować obręczy z tortownicy. W przypadku innej średnicy wydłużyć lub skrócić czas pieczenia (dla formy o średnicy 19 cm piekłam około 30 min). Ciasto bardzo urośnie, a później opadnie, to normalne.
Składniki na mus z gorzkiej czekolady:
- 200 gr gorzkiej czekolady
- 5 łyżek ciepłej wody
- 2 łyżki kakao
- 1,5 szklanki śmietany 30%
- szczypta soli
W ciepłej wodzie rozpuścić kakao. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać wodę z kakao, wymieszać rózgą. Odstawić na blat, tak aby osiągnęła temperaturę pokojową, ma pozostać cały czas płynna.
W misce ubić śmietanę na sztywno ze szczyptą soli. Do przestudzonej czekolady, ale cały czas płynnej, dodać parę łyżek ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, tak aby nie było smug, dodać pozostałą śmietanę, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę delikatnie przełożyć na ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia, masa powinna być ścięta.
Składniki na mus z białej czekolady:
- 200 gr białej czekolady (używam Callebaut)
- 1,5 szklanki śmietany 30%
- 1-2 łyżeczki żelatyny
- 1-2 łyżki wody
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W miseczce w łyżce wody namoczyć żelatynę. Pół szklanki śmietany doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, natychmiast dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, tak aby żelatyna dokładnie się rozpuściła. Dodać czekoladę, dokładnie wymieszać. Odstawić na blat, tak aby osiągnęła temperaturę pokojową, ma pozostać cały czas płynna.
Resztę śmietany ubić na sztywno. Do przestudzonej czekolady, ale cały czas płynnej, dodać parę łyżek ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, tak aby nie było smug, dodać pozostałą śmietanę, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę delikatnie przełożyć na mus z gorzkiej czekolady, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, masa powinna być ścięta. Ciasto można udekorować startą gorzką czekoladą. Ciasto kroić cienkim nożem zanurzonym w gorącej wodzie i wytartym do sucha. Ciasto można zrobić nawet 2-3 dni przed podaniem, przechowywać w lodówce, szczelnie przykryte, aby nie przesiąknęło zapachami lodówki.
Smacznego!