Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową

mojprzepisna.pl | Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniowa

Mam dla Was obłędny deserek, który z smaku przypomina budyń utarty z masłem, a w rzeczywistości nie ma ani grama masła czy mleka. Jest delikatny, kremowy, pyszny i oczywiście zdrowy, bo na bazie kaszy jaglanej.

Składniki na tortownicę 20 cm:

Spód:

  • 200 g tartych na mąkę migdałów*
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru pudru

Budyń jaglany:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (nieugotowanej)
  • 2 i 1/4 szklanki mleka ryżowego lub innego
  • 1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego (minimum 17% tłuszczu)
  • 2 łyżki cukru pudru lub innego słodzika (wedle smaku)
  • 2-4 łyżek nasion chia (jeżeli nie ma, to 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku) **
  • 200-300 g wiśni z kompotu, odsączonych na sitku

Żelowany kompot:

  • 200 ml komput z wiśni
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.

Siemię lniane zmielić w młynku do kawy na proszek, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na 5 min. W misie malaksera umieścić mąkę migdałową, dodać cukier puder, dodać siemię. Zagnieść ciasto, jak na kruche. Ciasto wyłożyć na spód formy, wgnieść w dno, wyrównać. Wstawić do lodówki, na czas przygotowywania kremu.

Jak ugotować kaszę jaglaną:

Ja zazwyczaj kaszę gotuję na sypko, to znaczy że kasza brana między palce kruszy się. Dla potrzeb deserowych często kaszę gotuję na mleku roślinnym, wówczas po zmieleniu jest aksamitna i delikatna.

Na 1 szklankę kaszy zawsze biorę 2 i 1/4 szklanki płynu.

Aby kasza nie miała gorzkiego posmaku należy ją dobrze przepłukać, ja zawsze gotuje 1-2 litry wody, na wrzątek wsypuję kaszę, doprowadzam do zagotowania, odcedzam kaszę na drobnym sicie, płuczę do momentu aż cała piana zostanie wypłukana, a woda wyciekająca z kaszy będzie bezbarwna.

W garnuszku zagotować 2 szklanki wody czy mleka, na wrzący płyn wsypać kaszę, doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym gazie (4 w skali 1-9), pod przykryciem 15-20 min, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia.

Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda się porządny blender, bo blendować trzeba około 5 minut). Można też przełożyć do misy malaksera i zmielić na gładką masę. Dodać cukier, wymieszać. Całkowicie ostudzić.

Mleczko kokosowe delikatnie wyjąć z puszki, przełożyć do misy miksera, potrzebna będzie tylko ta biała część, woda kokosowa nie będzie potrzebna.W misie miksera ubić mleczko kokosowe na prawie sztywno (może to potrwać kilka minut). Do ubitego mleczka, cały czas miksując, powoli wlewać wystudzoną, rozpuszczoną żelatynę lub wsypać nasiona chia, następnie łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawać zmieloną kaszę. Miksować tylko do połączenia.

Na schłodzony spód, z zapiętą tortownicą, wyłożyć 1/3 wiśni, wyłożyć połowę budyniu jaglanego, następnie wyłożyć połowę wiśni, na to wyłożyć resztę budyniu, wyrównać. Wstawić do lodówki na 8 godzin.W międzyczasie przygotować żelowany kompot.

Kompot przelać do garnuszka, dwie łyżki odlać do kubeczka, resztę zagotować. Do kubeczka dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie rozprowadzić, na gotujący się kompot wlać rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minutki na małym gazie. Odstawić do wystudzenia.

Gdy deser jest już zastygnięty. Boki tortownicy polać wrzącą wodą, aby ładnie odkleiły się od deseru, zdjąć obręcz, posypać pozostałymi wiśniami, polać żelowanym kompotem, serwować.

*w przypadku migdałów w skórce, należy namoczyć je we wrzątku przez 10 min, zdjąć skórę, następnie malakserem zmielić na mąkę.

**mój deser wyszedł odrobinkę za luźny, ponieważ miałam tylko 2 łyżki nasion chia, jeżeli dodacie więcej nasion chia lub żelatynę, deser będzie bardziej stabilny.

Smacznego!

 

Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wisniową
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wisniową
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową