mojprzepisna.pl | Deser ptasie mleczko z niespodzianką
Na przyjazd siostrzyczki postanowiłam zrobić coś pysznego i lekkiego. Deser w smaku podobny do wedlowskiego ptasiego mleczka, jest jednak z niespodzianką. W środku jest galaretka z borówkami i żurawiną. Przepis na piankę pochodzi z blogu Moje Wypieki. Przepis bardzo podobny do tego, który jest już na blogu – Ptasie mleczko.
Składniki na tortownicę 23 cm:
- 420 g cukru*
- 220 ml wody (dokładnie tyle)
- 95 g oleju kokosowego lub masła, w temperaturze pokojowej
- 8 białek (z dużych jajek)
- 25 g żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku)
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 galaretki malinowe lub inne czerwone
- 400 g kwaśnych owoców, mogą być mrożone, u mnie borówka amerykańska i świeża zamrożona żurawina
- 3 szklanki wrzątku
Galaretki rozpuścić we wrzątku, odstawić na blat do ostudzenia, następnie do lodówki do lekkiego stężenia, dodać owoce. Ja użyłam owoców zamrożonych więc po wrzuceniu do wrzącej galaretki owoców, galaretka stężała w przeciągu kilku minut.
Formę wysmarować olejem lub masłem lub/i wyłożyć papierem do pieczenia.
W małym garnuszku umieścić 360 g cukru i wodę, wymieszać, zagotować, gotować do punktu Hard ball**, aż temperatura osiągnie 121-130 st. , nie mieszając. Gdy syrop jest gotowy natychmiast zdjąć z palnika.
W międzyczasie ubić białka, prawie na sztywno, pod koniec dodając partiami resztę cukru. Cały czas miksując strużką wlewać syrop cukrowy, następnie dodać olej kokosowy/masło, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny. We wrzątku rozpuścić żelatynę. Wlewać strużką do białek, cały czas miksując.
Gotową masę przelać do tortownicy. Odstawić na blat do wystudzenia, następnie schować do lodówki na 30 min, tak aby pianka lekko zgęstniała, nie może jednak całkiem stężeć. Piankę wyjąć, łyżką wykładać tężejącą galaretkę z owocami, nie mieszać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny do całkowitego stężenia.
*Można zmniejszyć ilość cukru, wówczas pianka też wyjdzie, będzie mniej słodka, wówczas należy zagotować 220 g cukru z 220 g wody, z białkami ubić 30 g cukru.
**Hard ball – kropelka syropu wlana do lodowatej wody, twardnieje na kamień.
Smacznego!