mojprzepisna.pl | Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia
Deserek nafaszerowany truskawkami, w postaci musu truskawkowego, na spodzie z ciasteczek maślanych, ze świetną warstwą kokosową. Pyszniutki, prosty, efektowny i lekki. Jeżeli chcecie aby deser był w 100 % bezmleczny upieczcie biszkopt, zamiast spodu ciasteczkowego. Pomysł autorski.
Składniki na tortownicę 24 cm:
Spód:
- 200 g maślanych ciasteczek lub innych
- 40 g roztopionego masła
Spód tortownicy wyłożyć folią spożywczą.
Ciastka przełożyć do strunowego worka, zamknąć, wałkować do momentu otrzymania ciasteczkowego proszku. Dodać masło wymieszać. Można też wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić na mokry proszek. Ciasteczka z masłem mają mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę z ciasteczkowym spodem schować do lodówki.
Mus truskawkowy:
- 2 galaretki truskawkowe
- 1/3 szklanki wrzątku
- 1 kg umytych i odszypułkowanych truskawek
Truskawki zmielić blenderem na gładki mus. We wrzątku rozpuścić galaretki. 1/4 musu przelać do garnuszka, podgrzawać do momentu aż będzie prawie wrzał, dodać galaretki, dokładnie wymieszać, podgrzewać do momentu aż pojawi się pierwsze bulgotanie. Odstawić, dodać do reszty musu, dokładnie wymieszać, odstawić do ostudzenia.
Na zimny spód ciasteczkowy wylać cienką warstwę musu, tak aby pokryć cały spód, wstawić do lodówki na około godzinę, aby stężało, następnie powoli i ostrożnie wylać resztę musu. Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie 4 godziny) do całkowitego stężenia.
Mus kokosowy:
- 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) (min 20 % tłuszczu, schłodzonego min 12 godzin w lodówce)
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka wrzątku
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 10-15 szt. umytych i odszypułkowanych truskawek, pokrojonych w plastry
Dekoracja:
- kilkanaście umytych, przekrojonych na pół truskawek
We wrzątku rozpuścić galaretkę, ostudzić do temperatury pokojowej, następnie schować do lodówki, aby lekko stężała. Mleczko (tylko białą część) umieść w misie miksera, zmiksować do uzyskania sztywnej pianki (nie będzie jednak tak sztywna jak z kremówki). Cały czas miksując powoli wlewać tężejącą galaretkę. Wsypać wiórki, krótko zmiksować. Dodać truskawki wymieszać. Mus kokosowy ostrożnie i powoli przelać na zastygnięty mus truskawkowy, wyrównać, wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia. Tuż przed podaniem deser udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!