mojprzepisna.pl | Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa
Święta zbliżają się wielkimi krokami, ja już szykuję swoją kandyzowaną skórkę pomarańczową do Makowca zawijanego, a wy, używacie skórki pomarańczowej, do jakich ciast? Nie powiem, jest z nią trochę roboty, ale warto mieć swoją skórkę pomarańczową w spiżarce. Inspiracja Moje Wypieki.
Składniki na 4 słoiczki po 200 ml:
- 12 pomarańczy (najlepiej ekologiczne i niewoskowane)
- 4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Obieraczką do ziemniaków/warzyw obrać pomarańcze cienko, interesuje nas tylko ta pomarańczowa część, pomarańcze zjeść lub odłoży na później, do konfitury pomarańczowej. Najlepiej obierać pomarańcze z góry do dołu, jak ziemniaka, a nie wkoło, jak jabłko. Jeżeli nasza obieraczka obiera za grubo i pozostawia białą część na skórce, trzeba ją usunąć za pomocą noża do filetowania. Skórki pokroić w kosteczkę 2 mm na 2 mm. Przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą do pokrycia, zagotować, następnie gotować przez 5 min. Odcedzić, czynność powtórzyć.
Odsączone skorki przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, zasypać cukrem, wymieszać i zagotować na małym ogniu, pod przykryciem. Od czasu zagotowania gotować około 45 min, do momentu aż ilość syropu zredukuje się, a skórki staną się półprzezroczyste, już bez przykrycia. Wrzące skórki przekładać do wyparzonych słoiczków (razem z syropem). Mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem, odstawić pod kocem do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić do spiżarki, w ciemne miejsce. Skórki można też przechowywać kilka tygodni w lodówce, wtedy syrop można odcedzić i nie trzeba też pasteryzować.
Powodzenia!