domowa_masa_makowa_mojprzepisna.pl

Domowa masa makowa

mojprzepisna.pl | Domowa masa makowa

Domowa masa makowa jest genialna w porównaniu z masą kupną, naprawdę warto włożyć troszkę trudu aby samemu ją zrobić, tym bardziej, że można już kupić mak zmielony (znalazłam go w Lidlu). Masa kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu, ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.

[:Listonic]

Składniki:

  • 500 g suchego maku
  • 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu)
  • 100 g rodzynków lub sułtanków lub suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich lub laskowych lub migdałów, posiekanych
  • 10 łyżek miodu (około 250 gr)
  • kilka kropel olejku (aromatu) migdałowego lub 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Można też kupić mak zmielony np. w Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach.
Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać.

Jeżeli mak używamy do makowca, wówczas do masy makowej zrobionej z 500 gr maku należy delikatnie wmieszać 6 ubitych białek. Wówczas masę należy od razu wykorzystać do ciasta. Masę można przechowywać w lodówce przez 5 dni (bez białek) lub mrozić.

Smacznego!

domowa_masa_makowa_mojprzepisna.pl
domowa_masa_makowa_mojprzepisna.pl