mojprzepisna.pl | Domowa masa makowa
Domowa masa makowa jest genialna w porównaniu z masą kupną, naprawdę warto włożyć troszkę trudu aby samemu ją zrobić, tym bardziej, że można już kupić mak zmielony (znalazłam go w Lidlu). Masa kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu, ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.
[:Listonic]
Składniki:
- 500 g suchego maku
- 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu)
- 100 g rodzynków lub sułtanków lub suszonej żurawiny
- 50 g orzechów włoskich lub laskowych lub migdałów, posiekanych
- 10 łyżek miodu (około 250 gr)
- kilka kropel olejku (aromatu) migdałowego lub 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Można też kupić mak zmielony np. w Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach.
Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać.
Jeżeli mak używamy do makowca, wówczas do masy makowej zrobionej z 500 gr maku należy delikatnie wmieszać 6 ubitych białek. Wówczas masę należy od razu wykorzystać do ciasta. Masę można przechowywać w lodówce przez 5 dni (bez białek) lub mrozić.
Smacznego!