Domowe Reese's

Domowe Reese’s

mojprzepisna.pl | Domowe Reese’s

Zmiany, zmiany, zmiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą, czyli za pomocą diety ketogenicznej. Uwielbiam ten styl jedzenia. Życie stało się prostsze. Wystarczy, że w lodówce mam kilka opakowań różnych liści, dobrej jakości oliwę, awokado i jajka, trochę ziaren słonecznika czy dyni, orzechów, w ekspresowym tempie komponuje przepyszną sałatkę i tak mogę żywić się cały czas. Żywienie w ten sposób, jest dla mnie optymalne, nie mam zachcianek na pizzę czy chleb, nie chce mi się ukochanej niegdyś jaglanki. Od słodyczy trzymam się z daleka i wcale ze sobą nie muszę walczyć. Czasami jednak ciekawość wygrywa i kuszą mnie słodycze ketogeniczne tzw. keto bombs. Jedynym z takich deserów jest ketogeniczne Reese’s. Deser oparty na czekoladzie i maśle orzechowym. Bardzo prosty i sycący. Mało słodki, ale dość tłusty. Przygotowałam go w formie na mini muffinki wyłożonej papilotkami. Forma, bardzo dobrej jakości, z 25 latenią gwaracnją, firmy JAMIE OLIVER, idealnie sprawdziła się do tego zadania. Czekoladki nawet bez papilotek wyskakiwały z niej szybciutko.

Składniki na 24 sztuki:

Warstwa czekoladowa:

  • 4 łyżki oleju kokosowego raw
  • 1,5 szklanki czekolady gorzkiej 80 % najlepiej w pastylkach

Warstwa kremowa:

  • 2 łyżki oleju kokosowego raw
  • 2 łyżeczki erytrytolu, do smaku, (u mnie jedna mała łyżeczka i dla mnie za mało słodkie)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka masła orzechowego, z dobrym składem, 100 % orzechów, może być z kawałkami orzechów

W kąpieli wodnej rozpuścić olej z czekoladą. Dół i boki papilotki/formy wysmarować 1 łyżeczką ciepłej czekolady, możn pomóc sobie pędzelkiem. Nadmiar wylać. Umieścić w lodówce, ma całkowicie zastygnąć (ok 10 min.)

W kąpieli wodnej roztopić olej oraz erytrytol i sól. Erytrytol ma się całkowicie roztopić, w celu sprawdzenia należy wziąć obrobinę oleju między palcami i zweryfikować czy są wyczuwalne kryształki. Można też zmielić go w młynku do kawy na puder. Dodać masło orzechowe, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Foremki wyjąć z lodówki, do każdej nakładać 1czubatą łyżeczkę kremu. Na to pół łyżeczki roztopionej czekolady, rozsmarować, wyrównać.

Całość schować do zamrażarki na kilka godzin lub na całą noc. Jeżeli nie macie papilotek, deser można zrobić bezpośrednio w formie do mini muffinek. Wówczas, po wyjęciu z zamrażarki, należy poczekać chwilkę, aż czekoladki ocieplą się na blacie. Stuknąć o blat, wyłożony ściereczką i powinny wyskakiwać. Nie próbujcie wkładać formy do gorącej wody, bo czekolada po bokach rozpuści się. Nie próbujcie też wyjmować/podważać czekoladek nożem czy widelcem, bo jest ryzyko uszkodzenia formy.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Inspiracja kierunkzdrowie.com

Domowe Reese’s