Składniki na wafle o standardowej wielości kwadratu o boku około 30 cm (wychodzi około 30 wafelków):
Składniki na masę mleczną:
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
125 g masła w temp. pokojowej
1 szklanka mleka w proszku (najlepiej nie granulowane)
Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągnąć z palnika, ostudzić.
Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną (końcówką do ubiajania białek), puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować.
Składniki na masę z nutelli:
150 g masła w temp. pokojowej
120 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych (ja nie miałam tyle więc dałam po 3 łyżki zmielonych migdałów, rodzynek, posiekanych migdałów
Masło, nutellę, kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy,rodzynki wymieszać.
Ponadto:
Opakowanie wafli
1/4 puszki masy kajmakowej
Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć trzecim waflem. Następnie cienko rozsmarować kajmakiem, przykryć czwartym waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na lekkie stężenie kremów do lodówki na 2 godziny. Na 15 min przed podaniem wyjąć z lodówki i pokroić.
Ewentualnie:
100 gr czekolady mlecznej
100 gr czekolady gorzkiej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Po pokrojeniu wafli, każdy zanurzyć w roztopionej czekoladzie, położyć na kratce do zastygnięcia. Podawać.
Smacznego :)
Źródło przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/wafelek-z-masa-mleczno—nugatowa