mojprzepisna.pl | Domowy batonik Mars
Próbowałam, próbowałam i za trzecim razem mi w końcu wyszło. Chciałam opracować przepis na batonik podobny do Marsa, tylko oczywiście nie tak słodki. Myślę, że mi się udało. Jeżeli nie lubicie gorzkiej czekolady, możecie zastąpić nią mleczną, batonik będzie wówczas bardziej słodki.
Mars składa się z czterech warstw:
- Czekolada
- Nugat
- Karmel
- Czekolada
Domowy batonik Mars robi się bardzo podobnie jak Domowy batonik Snickers.
Składniki na blachę 20 cm x 30 cm:
Warstwa czekoladowa 1:
- 200 g czekolady gorzkiej (najczęściej używam Kuwertury z Lidla firmy Fine Care)
Blachę wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wlać do formy, wyrównać szpatułką by całkowicie i równo przykryć czekoladą dno formy. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Warstwa nugatowa:
- 1 szklanka cukru
- 100 ml miodu
- 100 ml wody
- 2 duże białka, w temperaturze pokojowej
W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 155ºC (‚hard crack’)*.
Gdy karmel będzie miał około 120 st. w misie miksera zacząć ubijać na sztywno białka (najpierw na małych obrotach, po lekkim spienieniu dodać szczyptę soli), mikser przełączyć na prawie najwyższą moc. Kiedy syrop osiągnie wymaganą temperaturę – tj. 155 st, mikser ustawić na najniższe obroty,syrop wlewać na ubite białka cienkim lecz stałym strumieniem, cały czas miksując. Mikser ustawić na prawie najwyższe obroty miksować przez 10 minut, aż całość mocno zgęstnieje. Gotowy nugat natychmiast przełożyć do przygotowanej formy, na warstwę czekoladową, następnie dłońmi lekko nasmarowanymi olejem wyrównać warstwę nugatową. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Warstwa karmelowa:
- 350 g cukru
- 1,5 łyżki miodu
- 100 ml wody
- 100 g masła
- 100 ml śmietany kremówki 30%
W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo – złoty.
Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, około minuty, mieszając. Masę delikatnie przestudzić (powinna być w dalszym ciągu ciepła, ale już nie wrząca). Przelać na warstwę nugatową, wyrównać, wstawić do lodówki do schłodzenia.
Warstwa czekoladowa 2:
- 200 g gorzkiej czekolady
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przelać do formy, wyrównać szpatułką by całkowicie i równo przykryć czekoladą masę karmelową. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Batonik pozostawić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Kolejnego dnia kroić i podawać.
Batonik można zrobić nawet z tygodniowym wyprzedzeniem, jest bardzo podzielny, idealnie nada się na imprezy gdzie są dzieciaczki. Przechowywać w lodówce.
*Uwaga, tu ważne są dwie rzeczy, po pierwsze garnek musi być czysty, suchy i mieć naprawdę grube dno. Ja zawsze używam garnka stalowego, z grubym dnem (ok 2 cm). Po drugie: nie można gotować na bardzo dużym gazie bo karmel się spali póki osiągnie prawidłową temperaturę. Najlepiej gotować na gazie wysokim, ale nie najwyższym, w skali 1-9 ja gotowałam na 7 przez 19 min (na palniku o najmniejszej mocy).
Smacznego!