Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami

mojprzepisna.pl | Drożdżowa tara z rabarbarem i jagodami

Sezon rabarbarowy rozpoczęty, również u nas w ogrodzie. Rabarbar obrodził hojnie, więc to dopiero początek przepisów z udziałem rabarbaru. Na początek klasyka gatunku, drożdżowe z rabarbarem. Trochę inne, bo mniej wilgotne niż reszta drożdżowych na blogu. U mnie ze względu na synka bez produktów mlecznych, wy natomiast możecie ich spokojnie użyć.

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

  • 2 niepełne szklanki mąki chlebowej (285 g)
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie sojowe)
  • 1/4 szklanki wody (możecie użyć mleka)
  • 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego (możecie użyć masła)
  • 2-4 łyżki cukru pudru (ja użyłam dwóch, ale było mało słodkie)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 400 g rabarbaru (4-5 łodyg)
  • 100 g jagód (użyłam mrożonych, bez rozmrażania)
  • 1/4 szklanki cukru brązowego do posypania rabarbaru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Formę wysmarować masłem, obsypać mąką.

Do dużej miski wsypać mąkę.

Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe, dodać jajko, cukier, olej kokosowy, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. (nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po godzinie jest już wyrośnięte.

Rabarbar umyć, pokroić w 1 cm kawałki. Jagody przebrać.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Wyłożyć na formę, wyrównać. Posypać połową cukru, wyłożyć owoce, posypać resztą cukru i cynamonem. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. (nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po 45 minutach jest już wyrośnięte.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.

Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-45 min. do suchego patyczka (ostatnie 15 min pod folią aluminiową, aby rabarbar się nie spalił). Ciasto wyjąc, odstawić na kratce do wystudzenia. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami