mojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach
Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym.
Składniki na 15 małych babeczek:
- 250 g mąki chlebowej
- 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe
- 1/4 szklanki oleju
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 6 żółtek
- szczypta soli
- truskawki około 30 małych lub 15 dużych
Kruszonka:
- 50 g mąki chlebowej
- 25 g oleju
- 25 g cukru pudru
Składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Formę wysmarować masłem, obsypać mąką.
Do dużej miski wsypać mąkę.
Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe, dodać żółtka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. (nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po godzinie jest już wyrośnięte.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. podzielić na 15 równych części, przełożyć do formy na muffiny. Odstawić do wyrośnięcie, wyłożyć owoce, posypać kruszonką.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 20 min, do złotego koloru. Babeczki wyjąc, odstawić na kratce do wystudzenia.
Smacznego!