Drożdżowe na twarogu

mojprzepisna.pl | Drożdżowe na twarogu

Powrót to drożdżowego, które moja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone.

Składniki na formę 24 cm na 34 cm:

  • 400 gr mąki pszennej tortowej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 20 gr świeżych drożdży
  • 4 – 8 łyżek cukru kryształ
  • 250 gr twarogu w kostce bez serwatki
  • 50 gr masła roztopionego i ostudzonego
  • 500 gr owoców (u mnie 350 gr rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki, 150 gr truskawek z kompotu)

Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni), dodać jajko, drożdże,cukier, dwie kopiaste łyżki mąki, odjąć z tych 400 gr, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, rozkruszyć ser, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto ma się lekko kleić do rąk.

Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny.

Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać, równomiernie posypać owocami. Posypać kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (np. na 40 min.).

Kruszonka:

  • 100 gr mąki
  • 50 gr roztopionego masła
  • 50 gr cukru

Składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Piekarnik nagrzać do 180 st (bez termoobiegu). Piec 30-40 min do suchego patyczka i zezłocenia się ciasta. Wyjąć, ostudzić, podawać. Przechowywać w temperaturze pokojowej, jak całkiem ostygnie, zawinąć w folię spożywczą lub przechowywać w szczelnym pojemniku na żywność.

ps. Czasami na moich zdjęciach wykorzystuje drewniane płyty ogrodowe czy płyty chodnikowe. Duży wybór tych drugich znajdziecie na http://www.granit-kostrza.pl/ .

Smacznego!

Drożdżowe na twarogu
Drożdżowe na twarogu
Drożdżowe na twarogu
Drożdżowe na twarogu
Drożdżowe na twarogu
Drożdżowe na twarogu
Drożdżowe na twarogu
Drożdżowe na twarogu
Drożdżowe na twarogu
http://www.granit-kostrza.pl/