Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką 

mojprzepisna.pl | Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką

Jako, że chata pełna panów, którzy zjechali do nas na wakacje, nie za bardzo jest jak blogować, za to dużo się dzieje w kuchni, bo apetyty dopisują. Z domowych porzeczek upiekłam chłopakom wspaniałe, puchate bułki w kształcie połączonych ślimaczków. Nafaszerowane kwaśnymi porzeczkami, dla przełamania smaku druga część bułeczki wypełniona słodkim twarożkiem, całość bogato posypana kruszonką. Prosty przepis dla tych, który nie mają wagi kuchennej.

Składniki na 12 bardzo dużych drożdżówek:

  • 5 szklanek mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka jajek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 kostki świeżych drożdży  (25 g)

Nadzienie porzeczkowe:

  • 2 szklanki porzeczek (360 g)
  • 2 łyżki bułki tartej

Nadzienie serowe:

  • 250- 350 g twarożku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru

Wszystkie składniki na nadzienie serowe zmielić blenderem na jednolitą masę.

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki (100 g)
  • 1/4 szklanki cukru (50 g)
  • 1/4 szklanki roztopionego masła (50 g)

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Wyrobić drożdżowe.

Do dużej miski wsypać mąkę.

Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe, dodać jajka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli jest ok, dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. (nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po godzinie jest już wyrośnięte.

Wyrośnięte ciasto odgazować (mocno uderzyć o blat), jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 70 cm na 50, połowę ciasta wysmarować serkiem (wzdłuż dłuższego boku), drugą połowę posypać bułką tartą, posypać porzeczkami. Zwinąć ciasno jak dywan, z dwóch stron, powinny powstać jakby rogi. Kroić ostrym nożem na 3-4 cm wałki, układać na blaszce, część z serem obracając o 180 st., posypać kruszonką. Odstawić do napuszenia. Piec w rozgrzanym piekarniku 20 min. w 180 st., każdą blaszkę z osobna, bez termoobiegu. Wyjąć z pieca, lekko ostudzić.

Smacznego!

Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką