mojprzepisna.pl | Drożdżowe pierogi z soczewicą
Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują na ciepło, prosto z piekarnika, odsmażane na masełku lub zimne. Zrobiłam do nich jogurtowy sos koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy i myślę, że świetnie się razem komponują.
Ciasto na pierogi około 50-60 sztuk:
- ok 560 gr mąki u mnie Luksusowa z Lubelli.
- 250 gr ciepłej wody lub mleka
- 30 gr świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 małe jajka (lub dwa duże) + 1 jajko do wysmarowania pierogów przed pieczeniem
- 3 łyżki oleju
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier, czubatą łyżkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Do dużej miski wsypać resztę mąki (odjąć 1/4 szklanki do podsypywania na później), dodać mieszankę z drożdżami, dodać jajka, olej, wyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ja zawsze miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte.
Farsz:
- 400 gr ziaren soczewicy *
- 250 gr mięsa z rosołu lub przesmażonej wątróbki drobiowej lub pominąć
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe jajka
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
- pół pęczka koperku
- 1 i 1/2 łyżeczki soli (do smaku)
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Mięso przełożyć na sitko, aby odciekło. Soczewicę przełożyć na sitko i kilka razy opłukać pod bieżącą wodą. Soczewicę wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem, tylko tyle żeby dokładnie zakrył soczewicę. Gotować około 15 min do miękkości na średnim gazie bez przykrycia. Jeżeli cała woda nie odparuje, soczewicę przełożyć na gęste sitko i odcedzić (u mnie nie było takiej konieczności). Soczewicę, mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, na małym sitku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, dosmaczyć wg. własnych upodobań, dodać jajka, posiekany koperek, siemię lniane, dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min. aż siemię zacznie wiązać. Farsz ma być, gęsty, trochę klejący, o konsystencji pasztetu. Jeżeli wyjdzie zbyt zbity, dodać jedno jajko lub kilka łyżek rosołu, jeżeli wyjdzie zbyt luźny dodać jedną łyżkę siemienia.
Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić. Blat/stolnicę wysmarować cienką warstwą oleju, ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, ma być bardzo cienkie ale nie prześwitujące. Wykrawać 6,5 – 7 cm krążki, na każdy krążek położyć czubatą łyżeczkę farszu (wielkości orzecha włoskiego – średnica ok 3 cm), zlepić boki, bardzo dokładnie bo lubią się rozklejać podczas pieczenia. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 2 cm odstępach, przykryć ściereczką do napuszenia (około 2o min). Jajko rozmącić z dwiema łyżkami wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej suche. Po upieczeniu lekko przestudzić i pałaszować z sosem.
Sos jogurtowy koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy
- 400 gr jogurtu greckiego
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pączku szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Koperek i szczypiorek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać. Gotowe.
*jeżeli nie przepadacie za soczewicą, choć wątpię bo smakuje prawie identycznie jak mięsko, to można zrobić farsz jak do pierogów ruskich czy z mięsem, czy innych, gdzie farsz jest o podobnej konsystencji.
Smacznego!