Drożdżowe rogaliki z serem

mojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z serem

Delikatne, puszyste, przepyszne i lekkie rogaliki nadziewane pysznym serkiem. Przepis pochodzi z tej strony.

[:Listonic]

Składniki na około 50 małych rogalików:

  • 560 g mąki pszennej tortowej u mnie tortowa z Biedronki + około 50 gr na podsypanie
  • 20 g drożdży świeżych
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g masła, roztopionego
  • 75 g cukru
  • pół łyżeczki soli

Ponadto:

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 żółtka
  • 4 – 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego)

Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce).

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany olejem lub wysypany mąką. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Będzie to długo trwało (około 15-20 min intensywnego wyrabiania). Nie należy podsypywać mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić w robocie z hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10-20 min).

Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić w cieplejsze miejsce, do momentu aż podwoi objętość, w zależności od temperatury w pomieszczeniu może to potrwać od godziny do trzech godzin.

Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 4 części, pierwszą część, położyć na blacie wysypanym mąką, rozwałkować na okrąg o średnicy 30-40 cm, podzielić na 12 części, u podstawy trójkąta, nałożyć łyżeczkę farszu. Zawijać. Pozostałe części ciasta, też rozwałkować i formować rogaliki.

Układać na blaszce, wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie.  Posmarować każdego rogalika mlekiem z jajkiem. Przykryć ściereczką, odstawiać na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st, piec 13 – 15 min, do zarumienienia. Wyjąć, ostudzić na kratce, można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Drożdżowe rogaliki z serem
Drożdżowe rogaliki z serem