mojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką
Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka :) Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe.
Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być i na 25 na 37):
- 500 gr mąki pszennej typ 650
- 2 jajka
- 100 gr masła (u mnie klarowane)
- 250 gr mleka (u mnie sojowe)
- 20 gr świeżych drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 900 gr śliwek
Kruszonka:
- 90 gr mąki pszennej
- 50 gr masła w temperaturze pokojowej
- 50 gr cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wzdłuż, pozbawić pestek.
Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki takiemu zabiegowi, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas wyrównywania ciasta). Na papier równomiernie wyłożyć ciasto, wyłożyć owoce. Składniki kruszonki wyrobić między palcami, posypać równomiernie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do napuszenia na około 1-2 godziny. Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika, piec 35 min, do suchego patyczka. Wyjąć, całkowicie pokroić, podawać. przechowywać w szczelnym pojemniku, pozostaje świeże nawet na 3 dzień.
Smacznego!