Drożdżówka z białym makiem

Jako, że chwilowo brak dzieci, babcia sprawuje nad nimi pieczę, ja mam więcej czasu na wypieki. Tym razem padło na mak, którego zapasy porobione mam chyba jeszcze na kilka lat ;). Drożdżówki z makiem, chętnie pałaszowałam, będąc dzieckiem, postanowiłam przypomnieć sobie to uczucie, jak mak wchodzi między zęby ;) poza tym jest to też poniekąd spełnienie marzeń męża, co prawda marzył o zwykłej drożdżowej chałce, ale przecież nie mogłam pójść po najmniejszej linii oporu, po co ułatwiać sobie życie skoro można ambitniej ;) i tak oto powstały drożdżówy z makiem. Lukru już nie dawałam, wybaczcie, ale aż tak męża nie chciałam rozpieszczać ;) . Wy oczywiście dodajcie jak macie ochotę. Przepis z mojego ulubionego blogu Moje Wypieki.

Składniki na ciasto na 10-12 szt:

  • 500 g mąki pszennej typ 650, u mnie orkiszowa typ 720
  • 250 g ciepłego mleka, ja dałam sojowe
  • 75 g roztopionego masła, ja dałam oliwę
  • szczypta soli
  • 70 g cukru, ja dałam 50 g trzcinowego
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych

Nadzienie:

  • 250 g maku
  • 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy czy klonowego
  • 30 g orzechów włoskich, rozdrobnionych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynek
  • 100 g cukru, ja dałam 1 łyżkę trzcinowego
  • 1 łyżka miękkiego masła lub oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • aromat migdałowy
  • 1 rozmącone jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem – można pominąć lub zastąpić mlekiem np. roślinnym

2 blaszki od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Składniki na ciasto umieścić w misie miksera, wyrobić ciasto na gładkie, lśniące i odklejające się od rąk i ścinek misy miksera. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do pierwszego wyrastania, aż podwoi objętość, 1-2 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Blat/stolnicę posmarować cienką warstwą oleju. Wyłożyć ciasto, następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 36 na 50 cm. Równo rozłożyć mak. Zwinąć w roladę, wzdłuż krótszego boku. Ostatecznie ma powstać rolada o długości 36 cm. Roladę podzielić, najlepiej nitką na 3 cm roladki. Przełożyć na blaszkę w dużych odstępach. przykryć ściereczką, odstawić do drugiego wyrastania na około 0,5 godziny. Drożdżówki można posmarować rozmąconym jajkiem.

Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec dwie blachy osobno po 15-18 min każdą z blach. Po upieczeniu, blaszki wyjąć z piekarnika, drożdżówki przełożyć na kratkę i całkowicie ostudzić,

Ostudzone drożdżówki można polać lukrem. Standardowy przepis na lukier to 2-3 łyżki soku z cytryny na 1 szklankę cukru pudru. Utrzeć, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił, polać drożdżówki.

Nadzienie:

Mak przesypać do garnuszka, zalać wodą, tak aby pokryła mak, nie więcej. Zagotować. Gotować 20 min. Mak dwukrotnie przemielić w maszynce do mielenia mięsa, Zmielony mak wymieszać z pozostałą częścią składników.

W przypadku gdy mamy mak zmielony. Należy również go gotować przez 20 min w małej ilości wody, następnie nadmiar wody zlać/odcedzić. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Smacznego!!! Nie dajcie się wirusowi !

Drożdżówki z białym makiem
Drożdżówki z białym makiem – przed upieczeniem
Drożdżówki z białym makiem
Drożdżówki z białym makiem