Drożdżówka z wiśniami

Drożdżówka z wiśniami

mojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami

Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.

[:Listonic]
Składniki na ciasto drożdżowe 21 x 31 cm:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 125 ml mleka
  • 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • świeżo otarta skórka z 1 cytryny

Ponadto:

  • 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub rabarbaru, pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem)

Składniki na posypkę od góry:

  • 100 gr płatków migdałowych

lub

  • 125 g masła, roztopionego
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru

lub

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka wrzątku**

W misce pokruszyć drożdże, dodać połowę mleka, dodać dwie łyżki mąki, miód, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, resztę mleka, jajka, masło, sól, skórkę. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, będzie się kleić do rąk, ale tak ma być. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, równomiernie rozłożyć owoce, oprószyć cukrem. Posypać płatkami lub kruszonką*. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min, tak aby ciasto w dotyku było mięciutkie jak nóżka niemowlaka :). Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika piec 30 – 40 min w 180 st. Pozostawić w uchylonym piekarniku do lekkiego wystudzenia. Podawać.

Następnego dnia jest również bardzo smaczna!

* Sposób na kruszonkę:

Masło rozpuścić, dodać mąkę i cukier, wyrobić między palcami, mają powstać takie kluski. Posypać kruszonką ciasto.

** Sposób na lukier:

Do kubeczka wsypać cukier, wlać wrzątek, wierzchem łyżki dokładnie rozetrzeć cukier, polać upieczone ciasto.

Smacznego!

Drożdżówka z wiśniami
Drożdżówka z wiśniami
Drożdżówka z wiśniami
Drożdżówka z wiśniami

Wersja z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówka z wiśniami
Drożdżówka z wiśniami
Drożdżówka z wiśniami
Drożdżówka z wiśniami