Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem

mojprzepisna.pl | Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem

Pyszne sezonowe drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem z nutą imbiru. Trochę z nimi roboty jest, ale nie za dużo. Za to drożdżówki przepyszne, nigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki, ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym budyniem i rabarbarowo-imbirowym dżemem (nie rezygnujcie z tej przyprawy, fajnie podkręca smak). Karmelizowany rabarbar i budyń można zrobić wieczór wcześniej.

Składniki na 12 dużych drożdżówek:

  • 250 gr mąki pszennej typ 450
  • 250 gr mąki orkiszowej ciemnej
  • 300 ml ciepłej wody lub ciepłego mleka lub pół na pół (u mnie pół na pół z mlekiem sojowym)
  • 20 gr świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
  • szczypta soli
  • 1 jajko (u mnie rozmiar M)
  • 100 gr roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 jajko rozmieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem (ewentualnie)

W misce pokruszyć drożdże, dodać mleko lub i wodę, dwie łyżki mąki (z tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, będzie dość luźne i może się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych 4-5 cm odstępach od siebie bo bardzo rosną, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia 40 min.

Po tym czasie, w każdej drożdżówce zrobić wgłębienie dnem szklanki, głębokie, prawie na wylot. Nałożyć łyżkę budyniu, wyrównać, nałożyć łyżkę rabarbaru, wyrównać. Każdą drożdżówkę posmarować jajkiem, tylko tą część bez nadzienia.

Piekarnik nagrzać do 190 st. Piec po 20 min, każdą blachę osobno, na prawie najniższej półce.

Można też piec dwie blaszki, wówczas należy piec w 180 st. z termoobiegiem na dwóch najniższych półkach, w połowie czasu, zamienić półki miejscami. Piec do złotego koloru.

Upieczone drożdżówki wyjąć, lekko ostudzić na kratce.

Drożdżówki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temp. pokojowej. Następnego dnia, w celu odświeżenia, należy na 30 sekund włożyć je do mikrofalówki.

Karmelizowany rabarbar:

  • 550 gr rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki
  • 100 gr cukru waniliowego
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego

Rabarbar opłukać, pokroić. Na patelnię (20 cm) wsypać cukier i wodę, smażyć, doprowadzić do momentu aż kolor cukru zmieni się z białego na złoty, wsypać rabarbar, wymieszać drewnianą łyżką smażyć do momentu aż rabarbar trochę odparuje z wody. Odstawić, ostudzić.

Budyń waniliowy:

  • 300 ml mleka lub i wody (u mnie pół na pół z sojowym)
  • 20 gr mąki pszennej
  • 20 gr mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 30 -50 gr cukru waniliowego

Z 300 ml, 100 ml odlać do wysokiego naczynia, dodać żółtka, cukier, mąki, zmiksować np. blenderem. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlewać zmiksowaną mieszankę, mieszać drewnianą łyżką, na małej mocy palnika zagotować, po zagotowaniu pogotować jeszcze 1 minutę. Odstawić, przykryć folią spożywczą, żeby dotykała powierzchni budyniu, ostudzić.

Smacznego!

Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem