Dyniowe kotleciki

mojprzepisna.pl | Dyniowe kotleciki

Kolejna potrawa z udziałem dyni, tym razem na wytrawnie. Przepyszne i proste kotleciki z dyni, pieczone w piekarniku, najlepiej smakują z kwaśną śmietaną. Odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej czy bezmlecznej.

Składniki na 14 kotlecików:

  • 900 g miąższu z surowej dyni (u mnie Hokkaido)
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki ziaren dyni
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki dowolnej mąki (u mnie bułka tarta)
  • 2 łyżki nasion chia lub zmielonego siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1-2 lub 1 łyżeczki soli (do smaku)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Ziarna i orzechy namoczyć na 2-3 godziny.

Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 st.

Dynię umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (polecam malakser, bo dynia jest dość twarda). Dynie przełożyć do miski, posypać solą, pougniatać, tak aby dynia puściła trochę soku, chyba że macie dynię soczystą, wówczas nie trzeba ugniatać. Ziarna i orzechy odsączyć, dodać do dyni. Orzechy zmiażdżyć tłuczkiem do mięsa, dodać do dyni. Dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać rękami.

Formować 7 cm kotleciki na grubość około 1 i 1/2 cm. Kotleciki poukładać na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 min, po 15 min z każdej strony. Kotleciki mogą się rozwalać, więc trzeba obracać je delikatnie. Kotleciki można też usmażyć na patelni. Wówczas smażyć po 10 min z każdej strony na złoty kolor na małej mocy palnika. Podawać z kwaśną śmietaną.

Smacznego!

Dyniowe kotleciki
Dyniowe kotleciki
Dyniowe kotleciki
Dyniowe kotleciki
Dyniowe kotleciki
Dyniowe kotleciki