mojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy
Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie to koniecznie, powtarzam koniecznie musicie, przygotować taki dżemik. Jest słodko-kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-).
Składniki na 10 słoików po 300-350 ml:
- 3 kg rabarbaru
- 3 duże pomarańcze
- 1 kg cukru
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na 1-2 cm kostkę. Rabarbar wsypać do dużego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, przykryć dużym talerzem czy pokrywką, zostawić na minimum dwie godziny, a najlepiej na całką noc, tak aby rabarbar puścił sok.
Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Obrać skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok z wszystkich pomarańczy.
Skórkę i sok dodać do rabarbaru, wymieszać, postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim gazie przez 45 min. Gorący dżem przełożyć do czystych słoików, odwrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego ostudzenia, przykryty ręcznikiem. Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym, przewiewnym miejscu, najlepiej w spiżarce czy piwnicy gdzie temp. wynosi około 8-10 st przez cały rok.
ps. Jak nie macie piwnicy, a macie pomieszczenie gospodarcze, może skorzystacie z tego sklepu http://pgi.com.pl/ aby zapatrzeć się w elementy wentylacji.
Smacznego!
