Ekspresowa Karpatka

Karpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku mało słodkie, niezbyt tłuste. W sam raz do porannej lub popołudniowej kawki. Karpatkę robiłam pierwszy raz w życiu. Robi się ją ekspresowo, w mniej niż 25 min razem z pieczeniem. Składników nie trzeba zawczasu wyjmować z lodówki. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki, a pomysł na drugi krem posunęła mi Agnieszka.

Składniki na blaszkę 30×20 cm
1 szklanka wody
125 gr masła
1 szklanka mąki
5 dużych jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy z placów oddzielnie).
W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką aż ciasto uformuję się w kulę.
Ciasto przełożyć do misy miksera, miksować dodając po jednym jajku, dodać proszek do pieczenia, zmiksować krótko tylko do połączenia składników.
Ciasto podzielić na pół (każda z połówek będzie ważyła około 390 gr). Do każdej z form przełożyć ciasto, rozsmarowując łyżką maczaną w zimnej wodzie.
Formy wstawić do nagrzanego do 180-190 st. piekarnika z włączonym termoobiegiem, grzałka góra-dół, nie wolno otwierać piekarnika, podczas pieczenia!. Piec około 25-30 min, do złotego koloru.

15 minut przed końcem pieczenia przygotować budyń.

Składniki na waniliowy budyń (ja robiłam tą wersję):
3 szklanki mleka
125 gr masła
3/4 szklanki cukru (ja dałam mniej – 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego i 1/4 szklanki cukru zwykłego)
ziarenka z 1 laski wanilii
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 duże jajka
cukier puder do oprószenia ciasta

W wersji bardziej kremowej proponuję taki krem:
3 szklanki mleka
250 gr masła (w temperaturze pokojowej)
3/4 szklanki cukru (ja dałam mniej – 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego i 1/4 szklanki cukru zwykłego)
ziarenka z 1 laski wanilii
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 żółtka z dużych jajek

2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W misie miksera zmiksować 1 szklankę mleka, jajka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewać zmiksowane mleko z jajkami i mąkami, cały czas energicznie mieszając rózgą, gotować 1-2 minuty.
Budyń, nakryć folią, tak żeby folia dotykała powierzchni budyniu (zapobiegnie to powstaniu grubej skórki) całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na jasny puch, stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce.

Pierwszy blat ciasta wyłożyć na paterę/talerz wyłożyć budyń, przykryć drugim blatem ciasta. Posypać cukrem pudrem. Gotowe!
Smacznego!