Składniki na formę 22 cm lub na 26 małych muffinek:
- 250 gr masła
- 180 ml wody
- 250 gr gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, greckiego, maślanki lub kefiru
- 300 gr mąki
- 70 gr kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
Formę do muffinek wysmarować masłem.
W garnuszku umieścić wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać czekoladę, masło, kawę, podgrzewać na małym ogniu, aż wszystkie składniki idealnie się połączą i będzie gładka masa. Odstawić do ostudzenia.
W małej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier. W drugiej misce rozbełtać jajka z olejem, jogurt/kefir/maślankę, dodać mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać przestudzoną czekoladową masę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto rozdzielić do formy na muffiny do 3/4 wysokości gniazda.
Piec w 150 st. przez 15-20 min z termoobiegiem. Ja mam dwie formy do muffin, więc piekłam wszystkie muffiny jednocześnie. Dodatkowo wykorzystałam 2 kokilki wyłożone papilotkami.
Smacznego!