ekspresowe-mocno-czekoladowe-muffiny

Ekspresowe mocno czekoladowe muffiny

mojprzepisna.pl | Ekspresowe mocno czekoladowe muffiny
Zapraszam na mocno czekoladowe muffiny. Muffiny są bardzo smaczne, lekko wilgotne, mało słodkie. Oryginalny przepis pochodzi se strony moje wypieki, tam ciasto nazwę Mississipi Mud Cake. Muffiny mają wielką zaletę, są bardzo szybkie w przygotowaniu, wręcz ekspresowe, nie potrzebny jest mikser.

Składniki na formę 22 cm lub na 26 małych muffinek:

  • 250 gr masła
  • 180 ml wody
  • 250 gr gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, greckiego, maślanki lub kefiru
  • 300 gr mąki
  • 70 gr kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju

Formę do muffinek wysmarować masłem.
W garnuszku umieścić wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać czekoladę, masło, kawę, podgrzewać na małym ogniu, aż wszystkie składniki idealnie się połączą i będzie gładka masa. Odstawić do ostudzenia.

W małej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier. W drugiej misce rozbełtać jajka z olejem, jogurt/kefir/maślankę, dodać mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać przestudzoną czekoladową masę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto rozdzielić do formy na muffiny do 3/4 wysokości gniazda.

Piec w 150 st. przez 15-20 min z termoobiegiem. Ja mam dwie formy do muffin, więc piekłam wszystkie muffiny jednocześnie. Dodatkowo wykorzystałam 2 kokilki wyłożone papilotkami.

Smacznego!