mojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową
Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia.
Składniki 12 rogalików:
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego
Farsz:
- 200 g maku zmielonego
- 200 g masy marcepanowej
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- duża garść rodzynek lub żurawiny
Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, umieścić na sicie/pieluszce tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić w malakserze, dodać resztę składników, zmielić na dość gładką masę, jednak będą wyczuwalne między palcami grudki.
Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na pół, wzdłuż, każdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu.
Wyjąć z piekarnika, polukrować.
Lukier:
- pół szklanka cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
Składniki utrzeć grzbietem łyżki na gładką masę. Rogaliki polać lukrem.
Smacznego!