Ekspresowy sernik na zimno, bez cukru, bez mąki, bez jajek.

Ekspresowy Sernik na zimno. Bez pieczenia, bez ciasteczek, bez cukru i mąki. Właściwie to śmietanowiec, bo sera jest w nim niewiele. Składniki na formę o średnicy 23 cm.

Spód orzechowy:
2 szklanki orzechów,
2 szklanki owoców suszonych,

Zmielić na masę o konsystencji mokrego, klejącego się, ziarnistego piasku, wyłożyć dno tortownicy, odstawić do lodówki.

Masa serowa:
1 łyżkę żelatyny namoczyć 3 łyżkach zimniej wody na 10 minut.
600 ml śmietany 30%
1/4-1/2 szklanki cukru u mnie ksylitol
1 serek wiejski około 200 g schłodzony
1 szklanka jagód

Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia. Ma być płynna, gładka i prześwitującą. Żelatynę odstawić, do ostygnięcia. Ma być ciepła ale nie gorąca.

W misie miksera ubić śmietanę z ksylitolem i serkiem. Ubić prawie na sztywno.

Do ciepłej żelatyny dodać 5 łyżek ubitej śmietany, wymieszać. Do masy serowej miksując wlewać powoli płynną żelatynę. Dodać jagody, wymieszać. Masę przelać na spód orzechowy. Całość umieścić w lodówce na min 2 godziny lub na całą noc. Po dwóch godzinach my już jedliśmy. Sernik NIE jest odporny na wysokie temperatury, roztapia się w 30 st. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!