mojprzepisna.pl | Fit batoniki śniadaniowe z rodzynkami i kokosem
Dziś zapraszam na szybkie batoniki, które powstały z resztek ze śniadania, tj. owsianki. Batoniki robi się w jednej misce, mieszając wszystko łyżką. Są bardzo smaczne, fajnie chrupiące, zajadają się nimi dzieci i dorośli. Są naładowane dobrymi kaloriami. Polecam.
Składniki na blaszkę 25 na 45 cm:
- 1/2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)
- 1 i 1/2 szklanki mleka lub wody (do ugotowania płatków)
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki miodu
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki rodzynek
- szczypta soli
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W garnuszku ugotować płatki owsiane, do miękkości, na małym gazie, tak aby prawie cały płyn został wchłonięty. Ostudzić. Jeżeli macie tak jak ja ugotowane płatki ze śniadania, wówczas potrzebujecie 1 i 1/2 szklanki tych płatków.
W misce wymieszać jajka, miód, sól, jogurt, dodać płatki, wymieszać, dodać wiórki i rodzynki, wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec aż mocno się zarumieni, około 40 min.
Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy, wystudzić na kratce, pokroić na kwadraty.
Smacznego!


