Fit batoniki śniadaniowe z rodzynkami i kokosem

mojprzepisna.pl | Fit batoniki śniadaniowe z rodzynkami i kokosem

Dziś zapraszam na szybkie batoniki, które powstały z resztek ze śniadania, tj. owsianki. Batoniki robi się w jednej misce, mieszając wszystko łyżką. Są bardzo smaczne, fajnie chrupiące, zajadają się nimi dzieci i dorośli. Są naładowane dobrymi kaloriami. Polecam.

Składniki na blaszkę 25 na 45 cm:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka lub wody (do ugotowania płatków)
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • szczypta soli

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

W garnuszku ugotować płatki owsiane, do miękkości, na małym gazie, tak aby prawie cały płyn został wchłonięty. Ostudzić. Jeżeli macie tak jak ja ugotowane płatki ze śniadania, wówczas potrzebujecie 1 i 1/2 szklanki tych płatków.

W misce wymieszać jajka, miód, sól, jogurt, dodać płatki, wymieszać, dodać wiórki i rodzynki, wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec aż mocno się zarumieni, około 40 min.

Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy, wystudzić na kratce, pokroić na kwadraty.

Smacznego!

Fit batoniki śniadaniowe z rodzynkami i kokosem
Fit batoniki śniadaniowe z rodzynkami i kokosem
Fit batoniki śniadaniowe z rodzynkami i kokosem