Francuski warkocz na szybko

CRW_4141

mojprzepisna.pl | Francuski warkocz na szybko

Czy zdarza się Wam, że chcecie przygotować jakieś ciekawe danie, ale nie macie już czasu jechać po zakupy, ani nie macie czasu zbyt długo siedzieć w kuchni, bo goście już prawie pukają do drzwi, a w domu mówiąc elegancko „panuje nieporządek”?

Ja właśnie tak miałam wczoraj. Chciałam przygotować jakieś ekstra danie dla mojego męża z okazji rocznicy ślubu. Naprędce wymyśliłam więc warkocz z ciasta francuskiego, nadziewany szpinakiem, serem mozzarella, boczkiem i z czosnkiem.

Danie robi się w 50 min a jest na prawdę bardzo smaczne i robi wrażenie :)

[:Listonic]

Składniki na 1 warkocz:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie szpinaku 400 gr mrożonego (może być też świeży, wtedy trzeba go opłukać, poszatkować i usmażyć na masełku)
  • 200 gr boczku wędzonego
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka mąki rozmącona z 2 łyżkami śmietany lub jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki
  • 1 jajko (3/4 dodać do farszu, resztę zostawić do posmarowania warkocza przed pieczeniem)
  • sól
  • pieprz

Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Szpinak, smażyć na patelni, tak żeby woda odparowała, około 10-15 min. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę, dodać do szpinaku, dodać sól, pieprz. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni przez 10 min, tak żeby wytopić tłuszcz. W śmietanie wymieszać 1 łyżkę mąki, dodać łyżkę szpinaku, dodać 3/4 jajka, wymieszać żeby nie było grudek, wlać to do szpinaku. Wymieszać, podgotować, tak żeby zgęstniało i się zagotowało, pogotować 2 minuty. Ostawić.

Ciasto francuskie przełożyć na blaszkę od piekarnika, ponacinać „w jodełkę”, tak jak na rysunku poniżej:

warkocz

Na środek ciasta nałożyć farsz. Zawijać warkocz zaczynając od dołu, końcówki ciasta podwinąć pod spód. Posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nastawionego na 200 st. Piec 25 min, do zarumienienienia się ciasta. Wyjąć warkocz, lekko przestudzić, pokroić na plastry o grubości 2 cm, podawać ze świeżą sałatą wówczas może to być samodzielne danie, lub jako przekąska z sosem miętowym lub innym wg. uznania.

Smacznego!

CRW_4146_

CRW_4147